Külföld

A tűzszünet betartása mellett foglaltak állást a szíriai felkelők

24.hu
24.hu

2016. 02. 26. 13:24

Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy a menekültválságot szerinte nem az orosz légi támadások váltották ki.

Csaknem száz szíriai felkelő csoport beleegyezett, hogy két hétig tartják magukat a tűzszüneti megállapodáshoz, ha a damaszkuszi kormány sem folytatja ellenük a harcot – jelentette be az ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság.

A tűzszünet helyi idő szerint éjfélkor lép életbe. A damaszkuszi rezsim is beleegyezett, hogy tiszteletben tartja a fegyvernyugvást, ami nem vonatkozik az Iszlám Állam és az an-Nuszra front dzsihádistáira. A megfeneklett béketárgyalásokhoz közel álló, név nélkül nyilatkozó forrás szerint a fegyveres csoportok túlnyomó többsége vállalta, hogy tiszteletben tartja a fegyvernyugvást.

Vlagyimir Putyin pénteken, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetőivel tartott moszkvai tanácskozáson azt mondta: biztos abban, hogy az európai menekültválságot nem az orosz légierő szíriai légi hadjárata váltotta ki, szerinte az már jóval korábban elkezdődött. A menekültválság oka, hogy ingataggá vált több térség, elsősorban a Közel-Kelet – fejtegette.

Az orosz államfő sérelmezte, hogy a külföldi szakszolgálatok fokozták tevékenységüket Oroszországban. Csak tavaly több mint négyszáz külföldi hírszerző szolgálat ügynökének munkáját akadályozták meg, 23 fő ellen indult bűnvádi eljárás – fejtette ki. (MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

ALEPPO, SYRIA - FEBRUARY 08: Syrians who flee the attacks of Syrian and Russian air forces, shelter at tents and try to live their lives with humanitarian aid send by Turkey, at the Bab al-Salameh border crossing on Turkish-Syrian border near Azaz town of Aleppo, Syria on February 08, 2016. Fatih Aktas / Anadolu AgencyOroszország szerint Európa nem tudja irányítani a migrációs folyamatokat
US Republican Presidential Candidate Donald Trump is seen on television in the CNN filing room during the Republican Presidential Debate at the University of Houston in Houston, Texas on February 25, 2016. / AFP / Thomas B. SheaIllegális bevándorlókkal dolgoztatott Donald Trump