Nagyvilág

A tűzszünet betartása mellett foglaltak állást a szíriai felkelők

Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy a menekültválságot szerinte nem az orosz légi támadások váltották ki.

Csaknem száz szíriai felkelő csoport beleegyezett, hogy két hétig tartják magukat a tűzszüneti megállapodáshoz, ha a damaszkuszi kormány sem folytatja ellenük a harcot – jelentette be az ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság.

A tűzszünet helyi idő szerint éjfélkor lép életbe. A damaszkuszi rezsim is beleegyezett, hogy tiszteletben tartja a fegyvernyugvást, ami nem vonatkozik az Iszlám Állam és az an-Nuszra front dzsihádistáira. A megfeneklett béketárgyalásokhoz közel álló, név nélkül nyilatkozó forrás szerint a fegyveres csoportok túlnyomó többsége vállalta, hogy tiszteletben tartja a fegyvernyugvást.

Vlagyimir Putyin pénteken, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetőivel tartott moszkvai tanácskozáson azt mondta: biztos abban, hogy az európai menekültválságot nem az orosz légierő szíriai légi hadjárata váltotta ki, szerinte az már jóval korábban elkezdődött. A menekültválság oka, hogy ingataggá vált több térség, elsősorban a Közel-Kelet – fejtegette.

Az orosz államfő sérelmezte, hogy a külföldi szakszolgálatok fokozták tevékenységüket Oroszországban. Csak tavaly több mint négyszáz külföldi hírszerző szolgálat ügynökének munkáját akadályozták meg, 23 fő ellen indult bűnvádi eljárás – fejtette ki. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik