2679300 07/30/2015 Syrian soldiers inspect the weapons and belongings of ISIS militants taken prisoner during the fighting in Syria. RIA Novosti/RIA Novosti
Külföld

Húsz országból szerzi az alkatrészeket az Iszlám Állam a pokolgépéhez

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 25. 05:58

Húsz ország 51 vállalata érintett abban a gyártási és adásvételi folyamatban, amelynek eredményeképpen az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet hozzájut a házi robbanószerkezetek készítésére használt alkatrészekhez, derül ki egy csütörtökön közzétett tanulmányból.

A fegyverkezési kérdésekkel foglalkozó Conflict Armament Research kutatóintézet megállapítása szerint az Iszlám Állam már szinte nagyüzemben készít “rögtönzött robbanóeszközöket”. Ezekhez összesen 700 összetevőt (mechanikai alkatrészeket, kábeleket, vegyi anyagokat) használ fel, amelyek gyártásában vagy értékesítésében olyan országok cégei is érintettek, mint az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán, Törökország, India, Brazília, Irak.

Az alkatrészek jelentős részének kiviteléhez nincs szükség külön exportengedélyre, akár polgári kereskedelmi forgalomban is kaphatók, így a terrorszervezet sokkal könnyebben beszerezheti őket, mint a jóval szigorúbban ellenőrzött, fegyvernek minősülő eszközöket – emelték ki a tanulmány készítői, akik 20 hónapon át folytattak kutatást a témában.

Mint jelezték, legmegdöbbentőbb megállapításuknak azt tartják, hogy az Iszlám Állam nagymértékben önellátó a robbanóeszközök készítéséhez szükséges elemekből, és ezek ráadásul viszonylag könnyen hozzáférhetők azokban a térségekben is, amelyeket a dzsihadista szervezet az ellenőrzése alatt tart.

A kutatóintézet munkatársai megpróbáltak az érintett cégeknél is információkat szerezni a szóban forgó ügyletekről, de legtöbbször nem sikerült érdemi tájékoztatáshoz jutniuk, vagy azt a választ kapták, hogy a cég nem tudja pontosan, mi történt a termékkel, miután eladták. Azt mindazonáltal kiderítették, hogy a detonátorok jelentős részét szabályosan exportálták elsősorban Indiából Libanonba és Törökországba.

Az említettek mellett holland, svájci, román és cseh cégek is érintettek voltak a gyártási vagy értékesítési folyamatban, állította a jelentés.

Kommentek

A man jumps off a boat as migrants and refugees arrive on the Greek island of Lesbos after crossing the Aegean Sea from Turkey on November 13, 2015. EU leaders on November 12 struck an aid-for-cooperation deal with Africa and proposed a summit this year with Turkey in a two-front push with wary partners to tackle an unprecedented migrant crisis. AFP PHOTO / BULENT KILICA németek 3,6 millió menekültre számítanak 2020-ig
Kína és Washington megállapodott az Észak-Korea elleni újabb szankciókról