Nagyvilág

Visszaküldhetik Törökországba az Égei-tengeren megmentett menekülteket

Ankara és szövetségesei megállapodtak abban, hogy a NATO tengeri műveletének keretében megmentett, Törökországból útnak indult menekülteket visszaküldhetik török területre, jelentette ki kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, az Európai Parlament külügyi bizottságának ülésén.

Mint mondta, a NATO hajói megkezdték felderítési műveleteiket az Égei-tengeren, és folyamatban van a tengeri misszió részleteinek kidolgozása is.

Február 11-én Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a katonai szövetség brüsszeli tanácskozásán bejelentette, hogy Németország, Törökország és Görögország kérésének eleget téve a NATO tengeri műveletet indít a görög és török partok közelében, hogy az embercsempészek elleni fellépéssel elősegítse a menekültválság enyhítését.

A NATO hajóinak kötelességük, hogy segítséget nyújtsanak a bajba jutott járműveknek, a tengeri művelet elsődleges célja azonban nem a migránsok kimentése. Stoltenberg ugyanakkor megerősítette, hogy a katonai szövetség nem fogja visszafordítani a menedékkérőket szállító hajókat.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) kedden közzétett adataiból kiderült, hogy az év eleje óta több mint százezren érkeztek Európába. Közülük 97 325 ember ért partot Görögországban, Olaszországba pedig 7 507 migráns érkezett. Átkelés közben 410 ember fulladt a tengerbe, a legtöbben, 321-en az Égei-tengeren, a török és a görög partok között lelték halálukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik