BALIKESIR, TURKEY - JANUARY 5:  (EDITORS NOTE: Image depicts death) The body of a refugee is washed ashore on a beach in Ayvalik district of Balikesir after a boat carrying refugees sank off during their journey to Europe on January 5, 2015. Suat Salgin / Anadolu Agency
Külföld

Visszaküldhetik Törökországba az Égei-tengeren megmentett menekülteket

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 24. 05:41

Ankara és szövetségesei megállapodtak abban, hogy a NATO tengeri műveletének keretében megmentett, Törökországból útnak indult menekülteket visszaküldhetik török területre, jelentette ki kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, az Európai Parlament külügyi bizottságának ülésén.

Mint mondta, a NATO hajói megkezdték felderítési műveleteiket az Égei-tengeren, és folyamatban van a tengeri misszió részleteinek kidolgozása is.

Február 11-én Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a katonai szövetség brüsszeli tanácskozásán bejelentette, hogy Németország, Törökország és Görögország kérésének eleget téve a NATO tengeri műveletet indít a görög és török partok közelében, hogy az embercsempészek elleni fellépéssel elősegítse a menekültválság enyhítését.

A NATO hajóinak kötelességük, hogy segítséget nyújtsanak a bajba jutott járműveknek, a tengeri művelet elsődleges célja azonban nem a migránsok kimentése. Stoltenberg ugyanakkor megerősítette, hogy a katonai szövetség nem fogja visszafordítani a menedékkérőket szállító hajókat.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) kedden közzétett adataiból kiderült, hogy az év eleje óta több mint százezren érkeztek Európába. Közülük 97 325 ember ért partot Görögországban, Olaszországba pedig 7 507 migráns érkezett. Átkelés közben 410 ember fulladt a tengerbe, a legtöbben, 321-en az Égei-tengeren, a török és a görög partok között lelték halálukat.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

FILE - Cuban leader Fidel Castro and Cuban President Raul Castro's eldest brother, Ramon Castro, waves at baseball players from the country's Panamerican Games team on August 3, 1999 in Matanzas, Cuba. Ramon Castro, key figure of the ranching politics of the Cuban Revolution, died on February 23, 2016, at the age of 91, informed local TV. AFP PHOTO / ADALBERTO ROQUE / AFP / ADALBERTO ROQUEMeghalt Ramón Castro, Fidel és Raúl Castro bátyja
Italian Prime Minister Silvio Berlusconi (R) and minister for tourism Michela Vittoria Brambilla  give a joint press conference during a press conference on June 3, 2009 at Palazzo Chigi, the Prime Ministry in Rome. AFP PHOTO / TIZIANA FABI / AFP / TIZIANA FABIBerlusconi nem eszik többé húst