Nagyvilág

Terrorellenes gyakorlatot tartottak a szöuli metróban

Terrorelhárítási gyakorlatot tartottak a szöuli metróban szerdán, pár nappal az után, hogy az ország elnöke figyelmeztetett: Észak-Korea terrortámadásokat hajthat végre Dél-Koreában.

A gyakorlatban a hadsereg, a rendőrség és a tűzoltóság 150 embere vett részt. A gyakorlat célja az volt, hogy javítsák reagálási képességüket egy olyan terrortámadás esetén, amelyet valamilyen nyilvános helyen követnek el; ezúttal a szöuli metróhálózat ellen elkövetetett támadást szimuláltak. A műveletet maga a dél-koreai vezérkari főnök irányította.

A Dél-Korea és az Egyesült Államok közötti egyezmény értelmében háború esetén a koreai csapatok amerikai parancsnokság alá kerülnek, ám a fővárost védő egységek még ebben az esetben is a dél-koreai államfő közvetlen irányítása alatt állnak.

“Ha Észak-Korea terrortámadást hajt végre ellenünk, a hadsereg a helyszínen fogja elfojtani, majd szervezett, megtervezett és határozott megtorlást hajt végre”, közölte Li Szun Dzsin vezérkari főnök.

Az államfő pénteken figyelmeztetett, hogy Phenjan kiber- és terrortámadásokat tervezhet, s akár biológiai fegyvert is bevethet.

Az 1950 és 1953 között vívott koreai háborút tűzszüneti megállapodás zárta le, de a szembenálló felek azóta sem kötöttek békeszerződést. Így az egykor a hidegháború ellentétes érdekszféráihoz tartozó két ország formálisan a mai napig hadban áll egymással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik