Nagyvilág

Mobilkerítéssel gyakorlatozott Szlovákia az osztrák határnál

A schengenbuszokat is előkészítették Pozsonyban - Fico és Kalinák is csettintett.

A gyorsan kiépíthető, Raid nevű konténeres mobil akadályrendszert az illegális migráció határokon való megfékezésére akarja használni Szlovákia, összefüggésben az Ausztria által a múlt héten bevezetett beléptetési kvótákkal, a fokozódó migrációs nyomással, és azzal, hogy Pozsony feltételezi: a közeljövőben több ország is egyoldalú intézkedéseket tesz majd.

MTI / Starovic Tibor
MTI / Starovic Tibor

Szlovákiának reagálnia kellett arra, hogy a szlovén-osztrák határon rekedt bevándorlók megpróbálnak majd új útvonalat keresni – jelentette ki Robert Fico a gyakorlaton. Hozzátette: továbbra is tartják magukat ahhoz az állásponthoz, hogy mindenki, aki átlépi a szlovák határt és nem kér menekültstátust, az illegális bevándorlónak tekintendő, s mint ilyet, le kell tartóztatni, és a vonatkozó jogszabályok szerint vissza kell téríteni oda, ahonnét bejött az országba.

MTI / Starovic Tibor
MTI / Starovic Tibor

“Az illegális határátlépések számának növekedése igazolta a helyzet drámai romlását” – jelentette ki a gyakorlaton Robert Kalinák szlovák belügyminiszter. Olyan rendszerszintű megoldást kellett előkészíteni, amellyel rugalmasan tudnak reagálni a határokon tapasztalható migrációs nyomásra. Ez a Schengenre vonatkozó szabályozásokból eredően kötelességük is.

MTI / Starovic Tibor
MTI / Starovic Tibor

A mobil akadályrendszer a legkockázatosabbnak ítélt határszakaszokon a zöldhatár megvédésére szolgál, elsődlegesen arra, hogy egy adott határszakaszon a kívánt mederbe lehessen terelni a migránsok áradatát. Ugyanakkor olyan műszaki akadályokkal is rendelkeznek, amelyekkel a határfolyók hídjain lehet megállítani a migránsok beáramlását, illetve úgynevezett “schengenbuszoknak” nevezett mobil határbeléptető rendszereket is előkészítettek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik