Nagyvilág

Lelőtt maláj gép: orosz katonák nyomára akadt egy brit vizsgálócsoport

Maláj gép (maláj gép)
Maláj gép (maláj gép)
Az interneten fellelhető adatokból arra jutottak, hogy Kurszkból vezényelhettek egy zászlóaljat Kelet-Ukrajnába, akiknek benne volt a kezük a katasztrófában.

Egy brit vizsgálócsoport közölte: orosz katonákat azonosítottak, akik érintettek lehetnek a 2014 nyarán, Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító repülőgép lelövésében. Egy tavalyi holland jelentés szerint a gépet egy orosz gyártmányú Buk rakétával lőtték le.

A Bellingcat csoport 115 oldalas jelentést tett közzé, melyben interneten fellelhető adatokból – köztük közösségi oldalak és fórumok bejegyzéseiből – azonosították a kurszki 53. dandár több tucat katonáját, aki tudhatott a gép lelövéséről, vagy személyesen is érintett volt benne. Az adatok elemzéséből azt vonták le, hogy a dandár egyik zászlóalját Kelet-Ukrajnába vezényelhették.

A jelentést átadták a holland vezetésű vizsgálócsoportnak, amely az elkövetőket igyekszik megtalálni és büntetőjogi felelősségre vonni.

Oroszország korábban számos alkalommal cáfolta, hogy érintett lett volna a gép lelövésében, ehelyett Ukrajnára igyekezett tolni a felelősséget. Az ENSZ biztonsági tanácsában pedig megvétózták, hogy nemzetközi bíróság álljon fel az ügy miatt. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik