Maláj gép (maláj gép)
Külföld

Lelőtt maláj gép: orosz katonák nyomára akadt egy brit vizsgálócsoport

24.hu
24.hu

2016. 02. 24. 21:57

Az interneten fellelhető adatokból arra jutottak, hogy Kurszkból vezényelhettek egy zászlóaljat Kelet-Ukrajnába, akiknek benne volt a kezük a katasztrófában.

Egy brit vizsgálócsoport közölte: orosz katonákat azonosítottak, akik érintettek lehetnek a 2014 nyarán, Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító repülőgép lelövésében. Egy tavalyi holland jelentés szerint a gépet egy orosz gyártmányú Buk rakétával lőtték le.

A Bellingcat csoport 115 oldalas jelentést tett közzé, melyben interneten fellelhető adatokból – köztük közösségi oldalak és fórumok bejegyzéseiből – azonosították a kurszki 53. dandár több tucat katonáját, aki tudhatott a gép lelövéséről, vagy személyesen is érintett volt benne. Az adatok elemzéséből azt vonták le, hogy a dandár egyik zászlóalját Kelet-Ukrajnába vezényelhették.

A jelentést átadták a holland vezetésű vizsgálócsoportnak, amely az elkövetőket igyekszik megtalálni és büntetőjogi felelősségre vonni.

Oroszország korábban számos alkalommal cáfolta, hogy érintett lett volna a gép lelövésében, ehelyett Ukrajnára igyekezett tolni a felelősséget. Az ENSZ biztonsági tanácsában pedig megvétózták, hogy nemzetközi bíróság álljon fel az ügy miatt. (BBC)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Négy év börtönt kapott egy menekült nemi erőszakért
Juncker pofoz (Array)Ciprasz Orbánnak üzenhetett: Görögország blokkolja az Európai Uniót