Nagyvilág

Katonai helikopterekről lövik a törökök a kurdokat

A török hadsereg katonai helikopterekről lőtte szerdán a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosait az ország délkeleti részén található Idil városban, a műveletnek számos halálos áldozata van.

A PKK emberei éppen a városközpontba tartottak – jelentette a DHA török hírügynökség. Az áldozatok pontos számáról és kilétéről egyelőre nincs bővebb információ.

A török hadsereg a múlt héten Idilre is kiterjesztette a PKK elleni offenzíváját. A városban kijárási tilalom van érvényben. Korábban Cizrében, valamint a főleg kurdok lakta nagyváros, Diyarbakir egyik negyedében, Surban is kijárási tilalmat vezettek be a hatóságok. Silopiban a múlt hónapban enyhítettek a korlátozáson, amely immár csak éjszakára érvényes.

A biztonsági erők tavaly decemberben kezdtek erőteljes akcióba a terrorszervezetként nyilvántartott PKK harcosai ellen, akik a főként kurdok lakta délkelet-törökországi városokban tartózkodnak.

A hadsereg adatai szerint a török katonák azóta a PKK több mint kétszáz tagjával végeztek, az összecsapásokban azonban számos polgári lakos is életét vesztette.
Törökország délkeleti részén két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában kezdődtek újra a harcok. A kurdok autonómiájáért küzdő PKK 1984-ban indított kormányellenes felkelése óta már mintegy 40 ezren vesztették életüket a konfliktusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik