Külföld

Előrehozták, majd elhalasztották a választásokat Macedóniában

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 24. 07:49

Az eredetileg tervezett április 24. helyett június elején tarthatják meg az előre hozott általános választást Macedóniában a vezető politikai pártok kedd éjjeli egyezsége értelmében.

A szkopjei törvényhozás az éjjel 83-3 arányban határozott arról, hogy kedd éjfél helyett a parlament csak később oszlatja majd fel magát, ami után 60 nappal kell megtartani a szavazást. Ilija Dimovszki, a kormánypárt egyik vezető politikusa nyilatkozott arról, hogy a választásokat várhatóan június 5-én tartják majd meg.

A választásokat – nyugati közvetítéssel – két évvel hozták előre, megoldandó az országban uralkodó politikai válságot, amely azután robbant ki, hogy az ellenzék közölte: a kormány tízezreket hallgatott le törvényellenesen. Emellett az ellenzéki szociáldemokraták korrupcióval, választási csalással, a közpénzekkel való visszaéléssel és politikailag motivált, szelektív igazságszolgáltatással vádolta meg a kormányzó konzervatívokat, amely viszont kémeknek, külföldi érdekek kiszolgálóinak bélyegezte bírálóit.

Az ellenzék korábban arra az álláspontra helyezkedett, hogy az április 24-i dátum túl korai, nem adottak a feltételek tiszta és szabad választás lebonyolításához. A kormányoldal ennek ellenére egészen kedd éjszakáig kötötte az ebet a karóhoz.

“A mi kezünkben volt a döntés a választás dátumának kiválasztásáról, és a felelősség is a miénk. Nem az volt a célunk, hogy az ellenzék kedvére tegyünk, hanem az, hogy ne adjunk teret semmilyen spekulációnak a választás szabályosságával kapcsolatban” – szögezte le szerda hajnalban Nikola Gruevszki, a kormánypárt vezetője, aki januárban távozott a kormány éléről.

Az ellenzéki szociáldemokraták a választás elhalasztását megelőzően bojkottal fenyegetőztek. Vasárnap az Egyesült Államok és az Európai Unió is arra az álláspontra helyezkedett, hogy április végén aligha lehet “hiteles” általános választást tartani a volt jugoszláv tagköztársaságban.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.