Nagyvilág

A brit tábornokok az EU-s tagság mellett kardoskodnak

A brit fegyveres erők egykori legmagasabb rangú parancsnokai szerint Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia, mert csak így tudja hatékonyan megvédeni magát a jelenlegi időszak súlyos biztonsági kockázataitól, köztük az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és Oroszország fenyegetésétől.

A The Daily Telegraph című konzervatív napilap szerdai kiadásában megjelent közös levelet tizenhárom nyugalmazott főtiszt írta alá, köztük hat volt vezérkari főnök. A levél aláírói között van a 93 esztendős Lord Edwin Bramall nyugalmazott tábornagy, a brit fegyveres erők rangidős egykori parancsnoka is, aki 1944-ben részt vett a normandiai partraszállásban.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a NATO a brit nemzetbiztonság legfontosabb garantálója, de a másik, egyre fontosabb biztonsági pillér az Európai Unió. Európát egy sor súlyos biztonsági kihívás fenyegeti az instabil közel-keleti helyzettől az Iszlám Állam felemelkedésén át a feltámadóban lévő orosz nacionalizmusig és agresszióig. Nagy-Britanniának szembe kell szállnia ezekkel a kihívásokkal, akár tagja az EU-nak, akár nem, de az EU-tagság erősebbé teszi az országot, mivel lehetővé teszi a szoros együttműködés folytatását az európai szövetségesekkel – áll a brit hadsereg egykori katonai vezetőinek szerdai levelében.

A tábornokok szerint ennek az együttműködésnek a példái között vannak azok az EU-szankciók, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy Irán végül tárgyalóasztalhoz kényszerült, és azok az uniós szintű szankciók is, amelyek megfizettették Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai agresszió árát.

Az EU-ban betöltött brit szerep erősíti a NATO-tagság nyújtotta biztonságot, pótlólagos kapacitást és rugalmasságot jelent a védelmi együttműködésben, és növeli Nagy-Britannia nemzetközi hatalmi súlyát – áll a levélben.

Az egykori parancsnokok szerint a jelenlegi veszélyes világban a brit EU-tagság elősegíti a jólét és a brit életforma megőrzését, ezért Nagy-Britannia nemzeti érdeke, hogy az Európai Unió tagja maradjon.

A héten ez a második hasonló felhívás: kedden kétszáz nagyvállalat vezetői támogatták a The Times című konzervatív napilapban megjelent közös nyílt levelükben Nagy-Britannia EU-tagságának fenntartását.

Ez volt az eddigi legnagyobb ilyen jellegű kezdeményezés a brit üzleti szektor részéről. Az aláírók által képviselt vállalatok – köztük a BP olajipari óriás, a BAE Systems, a legnagyobb európai hadiipari vállalatcsoport, az Airbus repülőgépgyártó konglomerátum, a legnagyobb brit távközlési vállalat, a BT, a Goldman Sachs International és az HSBC óriásbank, valamint a BMW, a General Electric és a BASF – több mint egymillió alkalmazottat foglalkoztatnak Nagy-Britanniában.

A konzervatív párti brit kormány – miután a múlt heti EU-csúcson egyezség született a London által igényelt uniós szabályozási reformokról – június 23-ára népszavazást írt ki Nagy-Britannia EU-tagságának sorsáról.

A kabinet hivatalos ajánlása az, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált EU tagja.

A brit kormány és a kormányzó Konzervatív Párt azonban ennek ellenére megosztott a kérdésben, és a kabinet több tagja is jelezte, hogy a hivatalos állásponttal ellentétben arra fog szavazni a júniusi népszavazáson, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból. Brit sajtóértesülések szerint ugyanerre készül az alsóházi konzervatív frakció tagjainak harmada is.

Csatlakozott a kilépést pártoló táborhoz Boris Johnson, London polgármestere, a Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb politikusa is, akit a brit sajtó egyöntetűen a 2020-ban esedékes következő parlamenti választásokon már nem induló David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjei között tart számon.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik