Nagyvilág

Putyin megnyerte a háborút egy véreskezű diktátornak

Szíriában az Iszlám Állam majdnem azt csinál, amit akar.

Már senkit nem érdekelnek.  

Névleg ugyan mindenki ellenük harcol, a gyakorlatban viszont Szíria keleti részére nem összpontosulnak komolyabb harcok.

A szír hadsereg ugyan nemrég azt mondta, hogy elfoglaltak 18 olyan falut, amelyeket eddig az ISIS uralt, de a valódi terroristák ellen messze nem harcol olyan lelkesedéssel a szír kormányzat, mint a saját ellenzékével.

Nem véletlen az sem, hogy az Iszlám Állam még véletlenül sem kapott helyet sem a mücheni, sem a genfi békekonferencián, ahol a tűzszünetről tárgyaltak a felek. Oké, hülyén is mutatott volna, hogy John Kerry, vagy Vlagyimir Putyin egy ISIS-titkárral tárgyalgatnak, hiszen ők ráléptek az iszlamista mezőre, ezért ebből a körből kimaradnak.

Természetesen a megegyezésből is kimaradnak majd.

Kiszivárgott pár információ egy közös orosz-amerikai tűzszüneti javaslatról, amely február 27-én lépne életbe, és még az is lehet, hogy a felkelők is elfogadnák. De van vele egy hatalmas baj: pár olyan csoport hiányzik belőle, mint az Iszlám Állam és az al-Nuszra front.

Természetesen nem baj, hogy az Iszlám Államot tovább gyilkolják, ahogy alapvetően az al-Nuszra front elpusztításával sem lenne probléma. Azzal már inkább, hogy az al-Nuszra nagyjából ott van, ahol a többi felkelő csoport is, akiket hozzájuk hasonlóan szintén terroristának tartanak az oroszok és a szír kormány is. De erre még térjünk vissza később.

Van egy remek térkép arról, hogy hol bombáztak pontosan Szíriában az oroszok, akik, ugye, az Iszlám Állam ellen mentek harcolni. Nagyjából mindenhol, csak az Iszlám Állam területein nem nagyon.

SyriaRussiaStrikes

Az érthetőség kedvéért: a szürke terület az ISIS-é, a lila a kurdoké, a rózsaszín a szír kormányerőké és az apró sárga rész az, ami mostanra az Asszád-ellenes felkelőkből maradt.

Persze Oroszország egy ideje Asszád retorikáját használja a bombázásokra. Azt mondják, ők a terroristák ellen segítenek harcolni a legitim szír kormánynak.

Az a baj, hogy a legitim szír kormány szerint mindenki terrorista, aki nem a szír kormány. Az oroszok így anélkül bombázhatnak mindenkit, hogy hazudnának.

Márpedig még mindig az Iszlám Államot éri meg nekik a legkevésbé bombázni, és a felkelőket a legjobban. A múlt héten azt írtam, Szíria miatt kitörhet a harmadik világháború. Hát, a csütörtöki rendezvény az érdeklődés hiánya miatt elmaradt, de ettől még nem lett jobb a helyzet, sőt.

Hónapokig nem látszott, mit is szeretne pontosan elérni Oroszország azzal, hogy agyonbombázza Észak-Nyugat-Szíriát. Most már látszik. Az oroszok ugyanis felperzselték a felkelők hátországát és lezárták a főbb utánpótlási útvonalakat Aleppó fel, amely a felkelők utolsó központja maradt. Ekkor jött a Hezbollah, a világ talán legkeményebb terrorcsoportja, és körbezárta a várost.

Arról már korábban írtunk, hogy a szír kormány háborúját hogyan vívja meg két megmaradt külföldi szövetségese. Aleppó ostroma ennek tökéletes példája. Az oroszok adták a légitámogatást, és az ugyan nem iráni, de erős iráni hátszéllel futó Hezbollah, valamit az iráni katonák a földi csapatokat, miközben a stratégiát valószínűleg, ahogy jóideje pletykálják, az iráni Kudsz-milícia hírhedt főparancsnoka, a zseniális stratéga Kasszem Szulejmáni találta ki.

Remekül sikerült.

Annyira, hogy mostanra az orosz-iráni-szír koalíció gyakorlatilag legyőzte a felkelőket, aminek egy nagy haszna van. A nyugati hatalmak eddig nem nagyon tudták eldönteni, kit kellene hatalomra juttatni Szíriában. Asszádot az Iszlám Államhoz hasonlóan nehéz lett volna nyugati demokráciaként támogatni, hiszen sokkal nem ragad kevesebb vér a kezére.

De végig ott volt a lehetőség, hogy esetleg a felkelők közül kiemelkedik egy kevésbé radikális csoport, akiket kormányra lehet ültetni. Az al-Nuszrával ezt azért nehéz lett volna megtenni, hiszen mégiscsak az Al-Kaida kvázi testvérszervezetéről van szó. Ráadásul a felkelők mindig nagyon töredezett, heterogén csoportok voltak, nem volt egy igazán jelentős szervezet köztük.

És most már ez a lehetőség sem nagyon létezik. Szíriában vagy Asszád, vagy az Iszlám Állam van hatalmon.

Ráadásul a lehetőség a konfliktus nemzetközi eszkalálódására, amit objektíven és visszafogottan nevezzünk csak harmadik világháborúnak, továbbra is fennforog.

Erre több magyarázat van.

  • Szaúd-Arábia továbbra sem szeretné, ha a síiták nyernének Szíriában. Ők még az Iszlám Állammal is sokkal jobban ki lennének békülve.
  • Nézzük meg a fenti térképen a lila foltot. A kurdok majdnem összefűggő területet uralnak Törökország déli határán, miközben Erdogan soha nem látott lelkesedéssel üti a kurd szervezeteket Törökországon belül, a kurd szervezetek pedig cserébe lövöldöznek, robbantgatnak, terrorizálnak az országban.
  • Ezt a törökök nyilván nem sokáig fogják tűrni, ha a kurdok a tűzszünetet arra használják fel, hogy megerősítsék a területeiket, hamarosan török (zárójelben – de szó szerint – jegyzem meg, hogy NATO-) csapatokat láthatunk majd Szírián belül.
  • Ráadásul Szaúd-Arábia most azzal fenyeget, hogy föld-levegő rakétákat adna a felkelőknek, ami azért jelentősen átalakítaná az erőviszonyokat.

Ez a két legfontosabb, de korántsem az összes gócpont a konfliktusban. Itt például a többiről is írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik