Nagyvilág

Vérdíjat tűzött ki az iráni állami média Rushdie-ra

salman rushdie (salman rushdie)
salman rushdie (salman rushdie)
Konkrétan holtan szeretnék látni az írót, ami meglehetősen szokatlan viselkedés a sajtó részéről.

Még az MTVA-hoz képest is szokatlan lépést tett az iráni állami média: 167 millió forintnyi vérdíjat tűztek ki Salman Rushdie brit-indiai íróra. Egészen konkrétan holtan szeretnék látni, az erről hírt adó Fars News Agency például harmincezer dollárt ajánlott fel erre a célra.

Khomeini ajatollah éppen 17 évvel ezelőtt mondta ki a fatvát Rushdie-ra, blaszfémiának tekintett „Sátáni versek” című kötete miatt. Akkor azt is kimondta, hogy mindenkinek meg kell halnia, aki a könyv terjesztésében részt vett. A japán fordítót például irodája előtt szúrták agyon egy egyetemen, olasz kollégáját milánói lakásában késelték meg, de ő túlélte a támadást. A kötet norvég kiadóját három lövéssel gyilkolták meg oslói otthonában. Rushdie évekig rejtőzködött, a brit kormány rendőri védelmet biztosított számára.

1998-ban Mohammad Khatami elnök azt mondta: az író élete nincs többé veszélyben, de a fatvát hivatalosan nem oldották fel. Khomeini utódja, Ali Khamenei ajatollah 2005-ben megerősítette, hogy fennáll a vallási döntés. Tavaly Irán lemondta részvételét a frankfurti könyvvásáron, ahol Rushdie is felszólalt.

Az nem derült ki, hogy mi váltotta ki az új akciót az iráni állami média részéről. (The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik