Nagyvilág

Sztrájkba léptek a litván pedagógusok

Sehol máshol nem fizetik ilyen rosszul a tanárokat az EU-ban.

Hétfőn sztrájkba léptek a litván pedagógusok, az oktatás finanszírozásának és saját bérüknek a növelését követelve. Az érdekképviseletek arról tájékoztattak, hogy eredmény nélkül értek véget egyeztetéseik a kormánnyal.

Múlt pénteken a litván vezetés azt ígérte a tanároknak, hogy az idén ötmillió eurót költ a fizetések emelésére, az érdekképviseletek számítása szerint azonban legalább négyszer ekkora összegre lenne szükség. A hétfői munkabeszüntetésben a litván oktatási intézmények 12 százaléka vesz részt. A pedagógusok az iskolákban vannak, de nem tartanak órákat. A sztrájkjuk befejezése után más iskolák veszik át tőlük a „stafétát”.

A sztrájk kezdete előtt egy héttel „bőröndös menetként” emlegetett tüntetést tartottak a pedagógusok Vilniusban, arra figyelmeztetve a kormányt, hogy a rossz anyagi körülmények miatt a kivándorlást választhatják.

Az EU-tagállamok közül Litvániában a legalacsonyabbak a pedagógusbérek, átlagosan bruttó 2,1 millió forintnyi pénzt kapnak évente. A kevéssel több mint hárommillió lakosú Litvániából egyébként a függetlenség elnyerése óta 700 000-1 000 000 ember vándorolt ki, hogy külföldön próbáljon megélni. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik