Nagyvilág

Szombaton újra próbálkozhatnak a tűzszünettel Szíriában

Az Egyesült Államok és Oroszország közös megállapodása értelmében február 27-én lép hatályba a szíriai tűzszünet.

 

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió korábban jelentette, hogy az orosz-amerikai megállapodás értelmében február 26-án délig le kell állítani a szíriai ellenségeskedéseket, a tűzszünet pedig február 27-én nulla órakor lép hatályba. A fegyvernyugvás nem vonatkozik az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre, illetve az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Núszra Frontra sem.

Az értesülés pontosságát megerősítette a hírtelevíziónak nyilatkozó diplomáciai források egyike is.

Már pénteken életbe kellett volna lépnie

John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap közölte, hogy Szergej Lavrov orosz kollégájával ideiglenesen megállapodtak a szíriai tűzszünet feltételeiről, de a konfliktust illetően továbbra is vannak megoldatlan ügyek.

A szíriai ellenségeskedés egy héten belüli leállításáról az 52. müncheni biztonságpolitikai konferencián állapodtak meg a nagyhatalmak másfél hete, aminek értelmében múlt hét pénteken kellett volna a szembenálló feleknek letenniük a fegyvert. A körülményeket azonban bonyolították az Aleppóban folyó harcok, illetve az is, hogy Törökország tüzérséggel támadta a szíriai kurd erők állásait a tartományban.

Átmeneti megállapodás az átmeneti tűzszünetről

Az ideiglenes megállapodásról szóló értesüléseket Rijád Hidzsáb volt szíriai miniszterelnök, a Szaúd-Arábia támogatta ellenzéki csoportok tárgyalási koordinátora is megerősítette. Az ellenzékiekhez közel álló Orient TV hírtelevízió szerint azt mondta: van egy átmeneti megállapodás egy átmeneti tűzszünetről.

A szíriai ellenzék szombaton kijelentette: csak abban az esetben egyeznek bele a tűzszünetbe, ha nemzetközi garanciákat kapnak arra, hogy a damaszkuszi rezsim, Oroszország és Irán is tartja magát a megállapodáshoz.

Bassár el-Aszad szíriai államfő előzőleg bizonyos feltételek mellett “késznek” mondta magát a fegyvernyugvásra, amennyiben a “terroristák” nem használják azt ki, és a felkelők oldalán álló országok felfüggesztik támogatásukat. A szíriai elnök viszont egymásnak ellentmondóan nyilatkozott a múlt héten: egy korábbi beszédében közölte, Damaszkusz mindenkit terroristának tekint, aki valaha is fegyvert fogott ellene, majd az El País című spanyol napilapnak adott, szombaton megjelent interjújában azt mondta, a kormány kész amnesztiában részesíteni azokat, akik le akarják tenni a fegyvert, és vissza akarnak térni a normális élethez. Az interjúban úgy fogalmazott, hogy nyitottak a párbeszédre, kivéve a “terroristákkal”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik