Nagyvilág

Sorra vesznek hullámsírba a gyerekek

Fellőtte a vészjelző rakétákat több világszervezet: tarthatatlan állapotok vannak az Égei-tengeren, ahol százával fulladnak meg a menekült gyerekek.

Egyre több gyermek hal meg a Földközi-tengeren, miközben családjukkal (vagy egyedül) próbálnak átkelni a viharos vizeken Európa felé – írta hétfői közleményében az UNICEF. Az ENSZ szervezete szerint tavaly szeptember óta átlag napi két gyerek veszett hullámsírba, de a számuk folyamatosan nő most is. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az UNICEF szerint már 340 gyerek halt meg így.

Nem tudunk hátat fordítani a ténynek, hogy mennyi ártatlan, fiatal élet és jövő veszett el. Lehet, hogy most még nem vagyunk képesek véget vetni a kétségbeesésnek, ami miatt olyan sokan próbálnak átkelni a tengeren, de az országok együtt tudnak működni, és meg is kell tenniük mindent annak érdekében, hogy az ilyen veszélyes utakat biztonságosabbá tegyék. Senki nem tesz csónakba egy gyereket, ha van biztonságosabb megoldás is

-mondta az UNICEF ügyvezető igazgatója, Anthony Lake. A legtöbb áldozatot az Égei-tenger követeli Görögország és Törökország között. A viharos téli időjárás, a túlterhelt, rossz minőségű csónakok okozzák a katasztrofális helyzetet.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa tűrhetetlennek nevezte a tragikus halálozásokat. Megoldási javaslatokat is vázolt: szerinte le kéne állítani az embercsempészeket, valamint legális áttelepülési és családegyesítési programokat indítani, és ezáltal a biztonsági utazást is megszervezni. Az ENSZ főtitkára azt kéri, a szír menekültek globális befogadásáról szervezzenek konferenciát március 30-án, Genfben.

William Lacy Swing, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) főigazgatója a 2004-es délkelet-ázsiai cunamihoz és a 2010-es haiti földrengéshez hasonlította a helyzetet: akkor is összefogott a világ, most is erre van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik