Nagyvilág

Cameron: a kilépés egyirányú utca

A brit miniszterelnök szerint, ha a britek a kilépésre szavaznak, nem lesz visszaút az Európai Unióba.

David Cameron a London által igényelt uniós reformokról a múlt heti brüsszeli EU-csúcson született egyezséget ismertette a brit parlament alsóházában.

Szerinte a brexit esetén azonnal elkezdődik a kilépés feltételeiről szóló, két évig tartó tárgyalási procedúra. Ha ennyi idő alatt nem sikerül megállapodásra jutni, a brit EU-tagság az időszak végén automatikusan megszűnik.

Nagy-Britannia abban a pillanatban elveszíti hozzáférését az EU egységes piacához is, és az EU által 53 országgal kötött kereskedelmi egyezménynek sem lenne részese.

Cameron szerint ez “ugrás lenne a sötétbe”, annak minden kockázatával és bizonytalanságával.

Ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, rövid ideig úgy érezheti, hogy erősödött szuverenitása, de valójában nem lenne képes többé szembeszállni a brit üzleti vállalkozásokkal szembeni diszkriminációs kísérletekkel, nem ragaszkodhatna ahhoz, hogy az EU-országok megosszanak vele terroristák és bűnözők mozgásáról szóló információkat, és nem lenne befolyása olyan döntésekre, amelyek érintik a brit családok jólétét és biztonságát.

A Nyugatot fenyegető kihívások veszélyeztetik, keletről például Vlagyimir Putyin orosz elnök agressziója, délről pedig az iszlamista szélsőségesség, ezért

nem most jött el az ideje a Nyugat megosztásának.

A kormányzó Konzervatív Párton belül jelentős az elégedetlenség a Brüsszelben elért megállapodással szemben; hétfői sajtóértesülések szerint a párt alsóházi frakciójának harmada készül arra, hogy a kilépés mellett kampányoljon.

A brüsszeli megállapodást elvető konzervatív tábor legbefolyásosabb tagja Boris Johnson, London polgármestere, aki már bejelentette: a brit EU-tagság sorsáról június 23-ára kiírt népszavazáson arra a voksol majd, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Johnson: az EU “lassú, láthatatlan jogi gyarmatosítással” szivárog be

Johnson hétfőn, a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilapnak írt cikkében megerősítette ezt az álláspontját. A londoni polgármester szerint az Európai Unió “lassú, láthatatlan jogi gyarmatosítással” szivárog be a tagállamok gyakorlatilag minden szakpolitikai területére. Az alapvető probléma továbbra is az, hogy az EU olyan ideára épül, amelyet Nagy-Britannia nem oszt, ez pedig a tényleges föderális unió megteremtése – írta Johnson.

A konzervatív politikus szerint – akit a brit sajtó a jelenlegi parlamenti ciklus után leköszönő Cameron egyik legesélyesebb utódjelöltjének tart – Nagy-Britannia egyetlen módon tudja elérni a számára szükséges változásokat: úgy, hogy a népszavazáson a távozásra voksol.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik