Nagyvilág

Világháború elnapolva? Szíria kész a tűzszünetre

Az elnök közölte, Damaszkusz kész elfogadni egy tűzszünetet, ha a "terroristák" azt nem használják ki.

Bassár el-Aszad közölte, Damaszkusz kész katonai tevékenysége felfüggesztésére, de a tűzszünet további kérdéseket vet fel, például azt, hogy az általa “terroristáknak” nevezett felkelők nem használják-e ki állásaik megerősítésére a fegyvernyugvást. Az egyezménynek azt is garantálnia kell, hogy más országok, különösképpen Törökország, nem fognak további “terroristákat” és fegyvereket szállítani, illetve bármilyen jellegű logisztikai támogatást nyújtani a felkelőknek – tette hozzá az elnök.

A szíriai ellenzéki csoportok korábban két-három hétig tartó tűzszünetben állapodtak meg, ha Moszkva leállítja szíriai légi hadjáratát, befejeződik a városok ostroma és országszerte lehetővé válik a segélyek eljuttatása a rászorulókhoz. A fegyvernyugvás további feltétele, hogy nem érik támadások az al-Kaida terrorszervezethez köthető an-Nuszra Frontot, de ez még az amerikai-orosz egyeztetések tárgyát képezi – írta a Reuters hírügynökség.

A tűzszünet megteremtésének részleteit egy orosz-amerikai vezetésű munkacsoportnak kell kidolgoznia. A helyzetet bonyolíthatja, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy hete, a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) müncheni találkozója után – amelyen a fegyvernyugvás egy héten belüli megteremtéséről és a harcok miatt a külvilágtól elzárt települések humanitárius segélyezéséről született megállapodás – azt mondta, a fegyvernyugvás nem terjed majd ki sem az Iszlám Államra, sem az an-Nuszra Frontra.

Az orosz ENSZ-nagykövet a minap a Kommerszant orosz lapnak azt mondta, Moszkva a szíriai konfliktus békés rendezésén dolgozik. Szerinte Oroszország jelentős áldozatokat hozott a konfliktus rendezésére, szeretné, hogy ezt a szíriai elnök is figyelembe vegye. Vitalij Csurkin az interjúban így reagált arra, hogy Aszad korábban közölte: addig harcol, amíg az összes felkelőt le nem győzi. A nagykövet úgy fogalmazott, ha a szíriai hatalom követi Oroszország útmutatását, méltósága megtartásával zárhatja le a  konfliktust.

Csurkin közölte, ez személyes véleménye, de ha Damaszkusz más utat választ, akkor egy nagyon bonyolult helyzet állhat elő. Emlékeztetett, hogy a szíriai kormányerők az orosz légierő “hatékony  műveleteinek” köszönhetően tudták ellenfeleiket kiszorítani Damaszkuszból. Hétfőn Bassár el-Aszad egy beszédében arra utalt, hogy nem hajlandó tárgyalni senkivel sem, aki a rezsim ellen valaha is fegyvert fogott. A Reuters szerint Aszad még a Moszkva által javasolt ellenzéki szervezetekkel sem volt hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

A szíriai helyzetről részletes elemzés itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik