Külföld

Meghalt a treblinkai náci haláltábor utolsó túlélője

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 02. 21. 06:31

Samuel Willenberg 93 éves korában Izraelben hunyt el.

Egyes becslések szerint mintegy 875 ezer lengyel és európai zsidót öltek meg az 1942. július 23-án megnyitott, Varsótól mintegy száz kilométerre létesített egykori treblinkai haláltáborban. Míg más megsemmisítő táborokban a foglyok egy részét kényszermunkára kötelezték, mielőtt meggyilkolták őket, Treblinkában szinte azonnal a gázkamrákba terelték az oda szállított embereket.

A haláltábort csak 67 fogoly élte túl.

Willenberg az életét részben annak köszönhette, hogy a táborba kerülésekor húsz éves volt. Elég erős ahhoz, hogy a nácik ne gyilkolják meg azonnal, hanem néhány sorstársával karbantartói munkára fogják. A haláltáborban 1943 augusztusában lázadás tört ki, miután a foglyok egy csoportja ellopott pár fegyvert és felgyújtották a tábort. Treblinkából százak próbáltak akkor elmenekülni, de többségükkel a nácik végeztek még azelőtt, hogy eljutottak volna a környékbeli erdőbe.

Willenbergben elevenen élt az emlék, ahogy lábon lőtték miközben a szögesdrótokon fennakadt holttesteken átmászott a tábor kerítésén, majd nem törődve halott barátai látványával, futott, ahogyan csak bírt. Sok zsidó embert, aki a táborból megszökött, lengyel falusiak fogtak el és vittek vissza Treblinkába. Willenberg elmondta, hogy szemei kék színének és “nem zsidó kinézetének” köszönhette, hogy sikerült Varsóba visszajutnia, ahol csatlakozott az ellenálláshoz.

A háború után a holokauszt-túlélő Izraelbe költözött, ahol földmérőként dolgozott a lakásügyi minisztériumban. Később szobrászkodni kezdett, bronz alkotásaiban a népirtás alatt megélteket ábrázolta. Szobrai egyebek közt zsidókat ábrázoltak egy vonatperonon, egy apát, aki leveszi fiának cipőjét a gázkamra előtt, egy leborotvált fejű fiatal lányt, és holttesteket pakoló foglyokat.

Két életet élek, egyet itt és most, és egy másikat arról, ami ott történt.

Ezt mondta a holokauszt-túlélő, akinek két leánytestvérét is Treblinkában gyilkolták meg. A férfi szerint “puszta véletlenségből” élte túl a tábort. Miután 1943-ban felszámolták a varsói gettót, a nácik lerombolták a tábort, felszántották a helyét és mezőgazdasági tevékenységet folytattak ott.  1939-ben Lengyelországban közel 3,3 millió zsidó élt, az akkori lakosság mintegy tíz százaléka. Több mint hárommillióan haltak meg a holokauszt alatt.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

bill clinton, hillary clinton (Array)Clinton és Trump győzött, Bush megrendülten szállt ki
Russian President Vladimir Putin (R) greets his Syrian counterpart Bashar al-Assad (L) during a meeting at the Kremlin in Moscow on October 20, 2015. Assad, on his first foreign visit since Syria's war broke out, told his main backer and counterpart Putin in Moscow that Russia's campaign in Syria has helped contain "terrorism". AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL / ALEXEY DRUZHININVilágháború elnapolva? Szíria kész a tűzszünetre