Nagyvilág

London polgármestere kilépne az EU-ból

Ez nem jó előjel.

London polgármestere a brit EU-tagság sorsáról június 23-ára kiírt népszavazáson arra a voksol majd, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Boris Johnson ezt személyesen jelentette be vasárnap. A konzervatív párti Johnson a háza előtt tartott rögtönzött sajtóértekezletén közölte: “nagyon nagy szívfájdalommal”, de úgy döntött, hogy Nagy-Britannia EU-tagságának feladása mellett fog érvelni a referendum kampányában.

Johnson szerint az Európai Unió “a brit szuverenitás erózióját” okozza, és ebben a pénteki EU-csúcson David Cameron miniszterelnök által elért reformegyezség sem hoz alapvető változást, annak ellenére sem, hogy Cameron a rendelkezésére álló rövid idő alatt “fantasztikus munkát végzett”.  Hozzátette: az Európai Unió politikai program mentén szerveződik, és valós az a veszély, hogy kicsúszik a megfelelő demokratikus ellenőrzés alól. A londoni polgármester szerint ugyanez a veszély fenyegeti az uniós jogszolgáltatási gyakorlatot. Johnson szavai szerint az Európai Unió Bírósága egy 500 millió lakosú terület felett gyakorol jogszolgáltatási fennhatóságot, és végzéseivel szemben nincs helye fellebbezésnek.
Egyébként is túl sok törvény születik EU-szinten – tette hozzá

Boris Johnson döntése óriási horderejű a kilépés mellett kampányoló politikai csoportok szempontjából, a londoni polgármester ugyanis a kormányzó Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb tagja, és a brit sajtó őt tartja a jelenlegi parlamenti ciklus után leköszönő Cameron egyik legesélyesebb utódjelöltjének.

Vasárnap bejelentett döntésével Johnson szembemegy Cameron és a kormány álláspontjával. A brit miniszterelnök ugyanis a népszavazás időpontjáról döntő szombati kabinetülés után közölte: az ülésen született döntés alapján a kormány a referendum kampányában azt a hivatalos álláspontot képviseli, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált Európai Unió tagja. Cameron hangsúlyozta ugyanakkor: az egyes kabinettagok meggyőződésük szerint, szabadon dönthetnek arról, hogy a kampányidőszakban személyesen milyen ajánlást fogalmaznak meg. Erről a kompromisszumos megoldásról már korábban, a kabinet EU-szkeptikus tagjainak nyomására született döntés.

Eddig Michael Gove igazságügyi miniszterről, Iain Duncan Smith munkaügyi miniszterről, a Konzervatív Párt korábbi vezetőjéről és miniszterelnök-jelöltjéről, John Whittingdale kulturális miniszterről, Chris Graylingről, a londoni alsóház vezetőjéről – a kormányzati törvényalkotási program végrehajtásának operatív előkészítéséért, szervezéséért és felügyeletéért felelős kabinettagról – és Theresa Villiers északír-ügyi miniszterről lehet tudni, hogy a kampányban Johnsonhoz hasonlóan a kilépés mellett fog érvelni.

Szombati döntés szerint június 23-án tartják Nagy-Britanniában a népszavazást a brit EU-tagság jövőjéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik