Nagyvilág

Telefonon egyeztetett Obama és Erdogan

Barack Obama washingtoni idő szerint pénteken délután felhívta telefonon Recep Tayyip Erdogan államfőt, és segítséget kért tőle a szíriai Kobani városát körülzáró Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen. Erdogan korábban azt nyilatkozta, hogy az Ankarában robbantást végrehajtó szíriai kurd csoport amerikai fegyvereket használt polgári lakosok ellen.

A Fehér Ház közleménye szerint az Obama-Erdogan megbeszélést a Kobani körül kialakult helyzet és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen teendő újabb lépések kérdése uralta. Az amerikai elnök egyúttal megbecsülését fejezte ki a török államfőnek azért, mert hazája több mint egymillió szíriai menekültet fogadott be, köztük éppen a török-szír határon lévő Kobaniból menekülőket is. A két politikus – a Fehér Ház közleménye szerint – megvitatta az afganisztáni helyzetet is.

A török államfő korábban azt nyilatkozta, hogy az a kurd csoport, amelynek öngyilkos merénylője szerdán Ankarában elkövette a robbantást – s amely önmagát a Kurdisztáni Szabadság Sólymainak nevezi – amerikai fegyvereket használt polgári lakosok ellen. Az amerikai külügyminisztérium pénteken cáfolta ezt, s közleményében leszögezte: “az Egyesült Államok semmiféle fegyvert nem adott a kurd milicisták csoportjának”.

Washington egyébként a szíriai kurd harcosokat hasznos szövetségesnek tekinti az Iszlám Állam dzsihadistái elleni harcban, Ankara azonban terrorista csoportoknak minősíti őket, amelyek kapcsolatban állnak a törökországi kurd lázadó csoportokkal.

A kurd erők ágyúzásának beszüntetését is kérte Obama

Barack Obama amerikai elnök a Népvédelmi Egységek (YPG) szíriai kurd milícia észak-szíriai állásainak beszüntetését is kérte Recep Tayyip Erdogan török államfőtől. Obama elnök közölte török kollégájával, hogy Törökországnak jogában áll megvédenie magát, és az YPG északnyugat-szíriai előrenyomulásai miatti aggodalmának adott hangott.

Úgy fogalmazott, hogy a kurd fegyvereseknek nem lenne szabad kihasználniuk az Aleppó tartományban dúló harcokat ahhoz, hogy további területeket vonjanak irányításuk alá – közölte a Fehér Ház.

Ugyanakkor az amerikai elnök megkérte Erdogant arra, hogy Törökország tanúsítson “önmegtartóztatást”, és fejezze be a kurdok ágyúzását az észak-szíriai területeken.

Ankara korábban tudatta: nehezményezi, hogy a Nyugat, kiváltképpen az Egyesült Államok nem minősíti az YPG-t terrorista szervezetnek. A török kormány szerint a Népvédelmi Egységek a nemcsak általa, de Washington és az Európai Unió által is terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető, ezért a szíriai kurd milícia is terrorista csoportnak minősül.

A helyzetet bonyolítja, hogy Törökország szerint az YPG áll a 28 halálos áldozatot követelő szerdai ankarai robbantásos merénylet hátterében, s emellett azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a szíriai kurdok amerikai fegyvereket használtak polgári lakosok ellen.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy az YPG követte el a szerdai ankarai merényletet, s ugyancsak felszólította Ankarát a tüzérségi támadások beszüntetésére a kurd harcosok ellen.

Washington egyik leghatékonyabb szövetségese az Iszlám Állam dzsihadistái ellen Szíriában az YPG.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik