Külföld

Beidézték az Apple és az FBI vezetőjét

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 20. 06:42

Kongresszusi meghallgatásra idézték be Tim Cookot, az Apple informatikai cég vezérigazgatóját és James Comey-t, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóját helyi idő szerint pénteken az Apple-telefonok titkosításának ügyében.

A californiai Riverside-ban március 22-re kiírt meghallgatáson a titkosító technológia, az adatvédelem és a nemzetbiztonság kérdéseit vitatják meg, illetve Cookot és Comey-t arra kérik, közöljék, miképpen akarnak az iPhone-ok titkosításának ügyében előrehaladni.

Az informatikai cégek adatvédelme körüli vita előzménye az, hogy egy szövetségi bíró Los Angelesben arra kötelezte az Apple-t, oldja fel a San Bernardinó-i merénylet egyik elkövetője okostelefonjának titkosítását, s tegye hozzáférhetővé a készüléken lévő adatokat az FBI számára egy szoftver segítségével. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója az adatvédelemre és a cég ügyfeleinek biztonságára hivatkozva megtagadta a bírói döntés végrehajtását. Erről bővebben itt írtunk.

A hatóságok azt kérték, hogy az Apple készítsen egy programot, amely feltöri a telefont, de Cook ezt elutasította, mert szerinte egy ilyen szoftver létrehozása “túl veszélyes” lenne. Az igazságügyi minisztérium közölte, elfogadhatónak találja azt, hogy a szoftvert az informatikai cég megtartsa, és később megsemmisítse. Ez azt jelentené, hogy nem kellene a programot a hatóságoknak átadnia.

A tárca megjegyezte azt is, hogy az Apple-nek megvan a technikai lehetősége a bírói döntés végrehajtásához, csak nem akarja azt megtenni a marketingstratégiája miatt. A minisztérium szerint az Apple állításával szemben nem egy minden zárt kinyitó mesterkulcsot kérnek a hatóságok.

Eközben nevük elhallgatását kérő Apple-vezetők újságíróknak elmondták: órákat szántak arra, hogy a hatóságoknak segítséget nyújtsanak a nyomozásban, januárban például egy, a feltörést megkerülendő módszert, az iCloud digitális tár használatát javasolták. A hatóságok azonban nem találták kielégítőnek az informatikai cég vezetőinek javaslatait.

Az ügy társadalmi jelentőségét tanúsítani látszik az is, hogy Donald Trump, a republikánus párt elnökjelölt-aspiránsa felszólította híveit az Apple termékeinek bojkottálására mindaddig, amíg a cég nem hajtja végre a bírósági utasítást. Trump szerint Cook csak be akarja bizonyítani, hogy “mennyire is liberális”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.