Nagyvilág

Török biztonsági erők csaptak össze a kurdokkal, több halott

Összecsaptak a török fegyveres erők a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) felkelőivel a délkelet-törökországi Diyarbakirban, a harcokban két török katona és egy rendőr életét vesztette, közölte a török hadsereg.

A közlés szerint a felkelők tűz alá vették a biztonsági erőket, melyek három tagja súlyosan megsebesült, majd később a kórházban belehalt sebesüléseibe.

A délkeleti, főként kurdok lakta térség egyik legnagyobb városának számító Diyarbakir belvárosában, Sur történelmi körzetében a PKK hívei elbarikádozták magukat, és folyamatosan összecsapnak a török erőkkel.

A török kormány a szakadár kurd szervezetet és a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű, szíriai kurd milíciát tette felelőssé a két nappal ezelőtt, Ankarában elkövetett öngyilkos merényletért, amelyben huszonnyolcan vesztették életüket. A PKK és az YPG tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz.

Jelenleg a többnyire kurdok lakta Cizre, Idil és Silopi településeken, valamint Diyarbakir egyes részein van érvényben kijárási tilalom. A város Sur negyedének tizenöt kerületében január 27-én vezettek be kijárási tilalmat, amelyet február elején kilenc kerületben feloldottak, miután a török biztonsági erők eltávolították a PKK barikádjait és robbanószerkezeteit.

A hadsereg adatai szerint tavaly december óta a török katonák a PKK több mint kétszáz tagjával végeztek. A harcokban számos polgári lakos is életét vesztette.

Törökország délkeleti részén két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok. A kurdok autonómiájáért küzdő PKK 1984-ban indított kormányellenes felkelése óta már mintegy 40 ezren vesztették életüket a konfliktusban.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik