iszlam-allam(1)(430x286).jpg (Array)
Külföld

Marokkóban akart támadni az Iszlám Állam

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 02. 19. 19:37

Merényletekre készült az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet Marokkóban, de a hatóságok leleplezték az összeesküvést – közölte az arab ország egyik belbiztonsági vezetője pénteken. A terrorista sejt érzékeny célpontok, köztük szállodák, fontos polgári és katonai vezetők ellen tervezett támadásokat, beleértve az öngyilkos robbantást is. Ez volt eddig a legveszélyesebb felszámolt terrorista sejt Marokkóban – mondta újságíróknak Abdelhak Hiame, a belbiztonsági szolgálatok egyik vezetője.

Az öngyilkos merényletet egy 16 éves fiú hajtotta volna végre, akit intenzív kiképzésnek vetettek alá. A sejt fegyvereit és hozzájuk a lőszert Líbiából csempészték be Marokkóba. A csütörtökön letartóztatott tíz gyanúsított között van francia állampolgár is – közölte a belügyminisztérium.

Hiame elmondta azt is, hogy a sejt vezetőjét Dzsadida városban, Rabattól 190 kilométerre délnyugatra fogták el. A rejtekhelyén jelentős mennyiségű lőfegyvert és lőszert találtak. A rendőrség sokkolókat, robbanószer előállításához felhasználható vegyszereket, szálfegyvereket (ütésre, szúrásra, vágásra alkalmas fegyvereket), katonai egyenruhákat és az Iszlám Állam lobogóját is lefoglalta.

Marokkó egyre nagyobb fenyegetést lát az Iszlám Államban. A belügyminisztérium közlése szerint 2013 óta 31 terrorista sejtet számoltak fel az országban.

Képünk illusztráció.

 

Kommentek

Megerőszakoltak egy nőt egy belgiumi menekültszállás pincéjében
Pristina, 2016. február 19.
Könnygáz füstje gomolyog a koszovói parlament üléstermében Pristinában 2016.február 19-én, miután ellenzéki képviselõk könnygázpalackokat dobtak képviselõtársaik közé. Az ellenzéki képviselõk a Szerbiával kötött, 2015. augusztus 25-i brüsszeli megállapodás ellen tiltakoztak. (MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)Visszatért a régi jó könnygáz a koszovói parlamentbe