Nagyvilág

Líbiában csapott le az Iszlám Állam feltételezett tagjaira Amerika

libia-fegyveresek(210x140).jpg (Array)
libia-fegyveresek(210x140).jpg (Array)

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet több mint negyven feltételezett tagja halt meg péntek hajnalban egy északnyugat-líbiai városban végrehajtott amerikai légicsapásban – közölte egy amerikai katonai szóvivő. A tájékoztatás szerint a támadás célpontja Núreddin Csocsán befolyásos tunéziai iszlamista volt, két tavaly végrehajtott tunéziai merénylet értelmi szerzője. A tuniszi Bardo Múzeum és a szúszai strand elleni, számos külföldi áldozatot követelő támadásokat az Iszlám Állam vállalta magára.

A pénteki légicsapást az Iszlám Állam (IÁ) egyik búvóhelye ellen, a fővárostól, Tripolitól 70 kilométerrel nyugatra található Szabrátában követték el. A város a tunéziai határhoz közel fekszik. A település polgármestere korábban a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy a támadás helyi idő szerint hajnali fél négykor történt a Kaszr Talil nevű kerületben. A polgármester először azt mondta, hogy tudomása szerint a célba vett épületben tunéziai vendégmunkások laktak. Közlése szerint az incidensben 41-en haltak meg, és hatan megsebesültek. A városi vezető később közölte azt is, hogy a hatóságok felkeresték a támadás helyszínét, és fegyvereket találtak az épületben. Az áldozatok között néhány tunéziai és egy jordániai állampolgár, valamint két nő is van. Tunéziai biztonsági források szerint a tunéziai határhoz közeli Szabráta mellett az Iszlám Állam több kiképzőtábort is működtet.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta politikai káosz és bizonytalanság uralkodik, amelyet igyekszik kihasználni az Iszlám Állam és több más szélsőséges csoport is. Az észak-afrikai országnak jelenleg két kormánya van: a nemzetközileg is elismert vezetés az ország keleti részén található Tobrukban működik, míg a milíciák szövetségéből létrejött ellenkormány a fővárosból, Tripoliból irányítja az országot. Múlt vasárnap ugyanakkor megalakult a nemzeti egységkormány, de egyelőre kérdéses, hogy elfogadja-e azt a nemzetközileg is elismert parlament.

Ludovic Carlino, az IHS nemzetközi kockázatelemző cég munkatársa februári jelentésében rámutatott: az IÁ szerint valószínűleg Líbia a legideálisabb hely, ahonnan kiindulva megszilárdíthatja befolyását a térségben.

Képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik