Nagyvilág

A katonai kiadásokat is visszanyesheti az orosz kormány

A hadsereg eddig szent tehén volt, de a költségvetés egyszerűen nem bírja el a nagy léptékű fejlesztést.

Már a védelmi beszerzési kiadások csökkentését fontolgatja az orosz kormány a gazdasági nehézségek miatt. A Reuters kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy öt százalékos vágás jöhet a területen, amely eddig kivételes védettséget élvezett.

A lépésnek szimbolikus jelentősége van, ugyanis ez idáig Vlagyimir Putyin nyilatkozataiban elsődleges fontosságúnak nevezte, hogy visszaállítsák Oroszország katonai tekintélyét és képességeit. Tavaly hatbillió forintot tettek ki az orosz védelmi beszerzési kiadások, ami a teljes védelmi kiadások nagyjából felét jelenti. 365 milliárd forintnyi kiadást spórolhatnak meg, ami orosz lépték szerint nem egy hatalmas megtakarítás, inkább politikai jelentőséget tulajdonítanak neki.

Kormányzati források szerint a minisztériumok és más állami intézmények támogatják a kiadáscsökkentést, bár volt szó hét százalékos vágásról is, de ebből a védelmi minisztérium tiltakozása miatt kis mértékben visszavettek. Mindenesetre végső döntés még nem született, a miniszterelnöknek és az elnöknek is rá kellene bólintania a tervre.

„Igyekszünk meggyőzni a vezetőket, hogy a költségvetés most nem visel el ilyen mértékű kiadást” – mondta egy pénzügyminisztériumi forrás. Az értesüléseket hivatalosan senki nem kommentálta.

Putyin egyébként 2011-ben jelentette be a hadsereg modernizálását, és elkötelezte magát, hogy ebben az évtizedben 84 billió forintnyi összeget biztosítanak erre a célra, a pénzügyminisztérium ugyanakkor már egy ideje azon az állásponton van, hogy az ország nem bírja ezt el. Az alacsony olajárak és a nyugati szankciók már tavaly lyukat ütöttek a költségvetésen, ehhez képest a kormány az idei büdzsét is növekvő katonai ráfordítással fogadta el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik