Nagyvilág

Obama márciusban Kubába utazik – 80 éve nem járt arrafelé amerikai elnök

obama, merénylet (obama, merénylet)
obama, merénylet (obama, merénylet)

Az amerikai elnök és felesége, Michelle Obama március 21-22-én keresik fel a kubai fővárost, Havannát – adta hírül a medium.com. Obama közölte, hogy a karibi szigetországban hivatali kollégájával, Raúl Castróval találkozik, és látogatásának célja a kubai nép életének jobbá tételét célzó erőfeszítések felgyorsítása. Az amerikai elnök szerint bár országának vannak még nézeteltérései Kubával, Washington már jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy normalizálja viszonyát Havannával.

Josefina Vidal, az Egyesült Államokkal foglalkozó kubai külügyminisztériumi osztály vezetője az amerikai bejelentésre reagálva újságíróknak azt mondta, hogy Obama márciusi látogatása újabb lépés a Havanna és Washington közötti kapcsolatok javulása felé. Hozzátette, hogy a vizit jó alkalom lesz arra, hogy az amerikai elnök megismerje a kubai valóságot és mindazokat az intézkedéseket, amelyeket “a kubai nép jóléte érdekében az utóbbi években” tettek országunkban. Az emberi jogok helyzetéről szólva hangsúlyozta, hogy hazája “nyitott arra, hogy bármilyen témáról – beleértve az emberi jogok ügyét is – eszmecserét folytasson az Egyesült Államokkal”.

Diplomáciai közeledés kis lépésekkel

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az utazás igazi mérföldkő lesz a kubai-amerikai – a közelmúltig meglehetősen hűvös – kapcsolatokban.

Több mint nyolcvan éve nem járt hivatalban lévő amerikai elnök Kubában.

A vizitre csaknem másfél évvel azt követően kerül sor, hogy Barack Obama Raúl Castro kubai vezetővel együtt ígéretet tett a diplomáciai viszony helyreállítására. Az akkori történelmi bejelentésben része volt annak is, hogy Havanna humanitárius megfontolásokból szabadon bocsátotta Alan Gross amerikai állampolgárt, aki korábban Kubában dolgozott és kémkedés vádjával letartóztatták.

A két politikus bejelentése óta a két ország számos diplomáciai lépést tett: Washingtonban például újra megnyílt a kubai nagykövetség és az Egyesült Államok is újra nyithatta havannai diplomáciai képviseletét. A héten helyreállították a két ország közötti kereskedelmi légi járatokat is. Az utolsó hivatalban lévő amerikai elnök, aki a szigetországban járt, Calvin Coolidge volt. 1928. januárjában látogatott Havannába, hogy részt vegyen az Amerikai Államok Szervezetének konferenciáján, ahol beszédet is mondott, és tárgyalt az akkori kubai elnökkel, Gerardo Machadóval. (Coolidge-nak egyébként elnökként ez volt az egyetlen külföldi útja.)

A következő befolyásos amerikai politikus ezt követően 2002-ben járt Kubában: Jimmy Carter volt elnök, aki Fidel Castro meghívásának tett eleget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik