Nagyvilág

Zika-vírus végezhetett egy magzattal Brazíliában

A járvány kitörése óta ez az első ilyen eset.

A 34 éves anya terhessége teljesen normálisan alakult, ám hat hónaposan Zika-vírus fertőzte meg, majd egy vizsgálat során kiderült, hogy a magzat tíz napja halott. A legutóbbi, december 25-én végzett ultrahangvizsgálat még nem mutatott semmilyen eltérést. Jelenleg a Fiocruz Intézet szakemberei vizsgálják, szerepet játszott-e a magzat halálában a Zika-vírus.

A terhesség harmadik hónapja után gyakrabban fordulnak elő vetélések, mint azt sokan gondolják. Ennek okai lehetnek különböző fertőzések, génhiba, torz fejlődés vagy akár az anyát érő túl sok stressz. Sok esetben felderítetlenek maradnak az okok.

Az utóbbi időben azonosították a Zika-vírust olyan csecsemők agyában, akik torz koponyával születtek, ami alapján erős a gyanú, hogy összefüggés van a vírus és a mikrokefália, vagyis a kóros kisfejűség között.

Múlt héten szlovén kutatók tártak fel tudományos bizonyítékot a Zika-vírus és a kisfejűség közötti kapcsolatra: a tudósok egy abortált magzat rendellenesen kicsi agyában azonosították a vírust. Brazil kutatók is bejelentették, hogy bizonyítékul szolgáló vizsgálatokat végeztek. A vírust a születésük után nem sokkal elhunyt csecsemők gyulladt agyszövetében mutatták ki, ám az még nem világos, hogyan működik a kórokozó.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb ismeretei szerint a magzatoknál kisebb eséllyel alakul ki a kóros kisfejűség, ha az anya csak a terhesség hatodik hónapja után fertőződik meg a Zika-vírussal.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik