Nagyvilág

Stresszes volt az ápoló, lelökte az erkélyről az idősotthon lakóit

Egy japán idősotthon három lakóját taszította a mélybe egy harmadik emeleti erkélyről egy túlterhelt ápoló. A gyilkosságsorozat még 2014-ben történt, de a gyanúsítottat, az otthon egy 23 éves ápolóját, aki beismerő vallomást tett, hétfőn tartóztatták le.

A rendőrség beismerte, hogy hanyagságot tanúsított a halálesetek ügyében, mert nem gondolták, hogy bűncselekményről lehet szó. Pedig 2014 végén két hónap leforgása alatt három idős ember – egy 86 és egy 96 éves nő, majd egy 87 éves férfi – halt szörnyet a teraszról a mélybe zuhanva a kavaszaki idősotthonban.

A sorozatgyilkosság gyanúja csak akkor merült fel, amikor a rendőrség az egyik lakó meglopása ügyében nyomozott az idősotthonban, és felvetődött, hogy a lopás gyanúsítottjának, Imai Hajatónak köze lehet a három halálesethez is.

A nyomozás során végül kiderült, hogy egyedül Imai volt szolgálatában azon a három estén, amikor a halálesetek történtek. A férfi beismerte a gyilkosságokat, azzal indokolva tettét, hogy az öregek viselkedése úgymond kiborította.

A japán kormány időről időre ígéretet tesz az idősellátás javítására a rohamosan öregedő országban, de nem sok eredménnyel. A népjóléti minisztérium adatai szerint az idősgondozók jóval kevesebb keresnek az átlagosnál, és hamar “kiégnek”. Az öregek ápolói átlagosan 5,7 évet töltenek el szakmájukban, míg az összes szakma átlaga 12,1 év.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik