Külföld

Kína rakétákkal biztosítja jogát egy szigetre

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 02. 17. 08:11

Az ezzel kapcsolatos első hírt kedden az Egyesült Államokban közölték, szerdán a tajvani védelmi tárca is megerősítette. David Lo dandártábornok, szóvivő a tény közlésén kívül nem bocsátkozott további részletekbe.

A jelentések szerint műholdfelvételeken jól kivehető, hogy Kína kétütegnyi, lokátorvezérelt, közepes hatótávolságú légvédelmi fegyverzetet telepített a Junghszing (Woody) szigetre. A kínai Sz-300-asként is emlegetett HQ-9 nevű légvédelmi rakétarendszer 200 kilométeres hatótávolságú, ütegenként nyolc indítóállomása egyidejűleg 32 rakétát képes elindítani.

Bill Urban, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője nem kommentálta a hírszerzői értesüléseket, de jelezte, hogy nagy figyelemmel kísérik az ügyet. Mira Rapp-Hooper, a South China Morning Postban megszólaló szakértő szerint nem ez az első eset, hogy Kína ilyen fegyvereket telepít a szigetekre, ezért a mostanit nem tartotta jelentős, illetve példa nélküli fejleménynek.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MORELIA, MEXICO - FEBRUARY 15: A Pope Francis cut out is seen at the downtown of Morelia on February 15, 2016 in Morelia, Mexico. On Tuesday, Pope Francis will travel to Michoacan State (Photo by Hector Vivas/LatinContent/Getty Images)Ferenc pápát elragadta a tömeg Mexikóban
Obama nem enged, új főbírót akar jelölni