Nagyvilág

Hollywoodban egyeztetett az amerikai külügyminiszter

Bevonnák a filmeseket az Iszlám Állam elleni harcba.

John Kerry amerikai külügyminiszter Hollywoodban egyeztetett a legnagyobb filmstúdiók vezetőivel, hogyan vehetnének részt az Iszlám Állam elleni küzdelemben. A találkozót a Universal székházában szervezték, de jelen voltak a Warner Brothers, a Dreamworks, a 20th Century Fox, a Disney és az NBC vezetői is.

A Universal elnöke által szervezett találkozón szó esett a filmek és tévéshow-k globális forgalmazásáról, de az egyeztetés politikai jelentőségét az adta, hogy Kerry felvetette: a filmipar a maga eszközeivel beszállhatna az Iszlám Állam elleni harcba. Arról ötleteltek, hogyan lehetne bevonni a küzdelembe az Iszlám Állam által fenyegetett térségekben élőket oly módon, hogy ők is elmondják történeteiket – ezzel talán ellensúlyozni lehetne a terrorszervezet által terjesztett narratívákat.

Hollywood és az amerikai kormányzat együttműködése nem lenne példa nélküli. 2012-ben Kathryn Bigelow filmjéhez, A Bin Laden-hajszához a Fehér Ház, a védelmi minisztérium és a CIA adott információkat. Ugyanakkor az egyik legtekintélyesebb oknyomozó újságíró, Seymour Hersh azt mondta a vitákat kiváltó filmről, hogy előbb kapjuk meg belőle a történelem mítoszát, mint magukat a történelmi tényeket. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik