Nagyvilág

Dollár-százmilliókat bukott az Iszlám Állam a légitámadásokon

A terroristák készpénzt halmoznak fel, mert nem férnek hozzá a bankrendszerhez.

Már több száz millió dollár készpénzt veszített az Iszlám Állam a nemzetközi koalíció légitámadásaiban, melyeket a rejtekhelyei ellen intéztek – közölte szerdán egy amerikai katonai szóvivő. A múlt hétvégén tíz olyan épületet bombáztak Irakban és Szíriában, ahol a terroristák készpénzt halmoztak fel.

A koalíciós hadjárat szóvivője azt mondta: nincsenek pontos adatok, de úgy vélik: dollár-százmilliókról van szó. „Természetesen nem lehet fölégetni az összes bankjegyet, egy részüket össze tudják gyűjteni a romok alól, de úgy véljük, hogy a készleteikben súlyos károk keletkeztek” – tette hozzá.

Az Iszlám Állam azért halmoz fel készpénzt, mert a bankrendszerhez nem fér hozzá. A terrorszervezet bevételei olajcsempészetből, az elfoglalt területek adóztatásából, elrabolt műkincsek eladásából származnak. A nemzetközi koalíció az olajipari létesítményeket is támadja, hogy elvágják a pénzforrástól.

A szóvivő szerint jól jelzi a légicsapások súlyát, hogy az Iszlám Állam nemrég bejelentette: kénytelen felére csökkenteni a zsoldokat. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik