Nagyvilág

Carter: visszaüt az oroszok stratégiája Szíriában

Az amerikai védelmi miniszter szerint az orosz beavatkozás arra jó, hogy elnyújtsa a polgárháborút.

Az oroszok és az irániak is csak rontják a helyzetet a Közel-Keleten – mondta Ashton Carter, az Egyesült Államok védelmi minisztere a CBS-nek adott interjúban. „Nagyon őszintén megmondtam tengerentúli partnereinknek, hogy nem kellenek potyautasok. Mi leszünk a győztes oldalon, és emlékezni fogunk arra, hogy ki járult hozzá ehhez a győzelemhez és ki nem. Mi nem kérünk szívességet senkitől és nem teszünk szívességet senkinek, de mindenkinek a saját hosszú távú érdekei szerint kell cselekednie” – fejtette ki.

A riporter felvetette, hogy most mindenki Oroszországra figyel, azt tartják az emberek, hogy ők állnak nyerésre Szíriában, és a térségben az oroszok kulcsfontosságú játékosok, tehát az orosz stratégia működik. Carter erre úgy reagált, hogy ez a stratégia meghosszabbítja a polgárháborút Szíriában, ami Oroszországnak sem érdeke. Szerinte Vlagyimir Putyin azért erősíti Bassár el-Aszadot, hogy jobb pozícióból tudjon később tárgyalni.

Az oroszok a kezdetektől fogva nem azt teszik, amit mondanak, és nem azt, ami az érdekük lenne az Iszlám Állam elleni harcban – vélte. Azt is kifejtette: úgy gondolja, hogy az orosz és iráni stratégia előbb-utóbb visszaüt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik