Nagyvilág

Átjutott a szír ostromgyűrűn a segélykonvoj Mudamijába

Eljutott 35 kamionnyi szállítmány az egyik ostromlott városhoz.

35 megrakott teherautóból álló konvoj a szír kormánycsapatok által körülzárt Mudamija településre vitt humanitárius javakat – jelentette a Sana hírügynökség. A Vöröskereszt becslése szerint mintegy 50 ezer civil rekedt az ostromlott városban. Legutóbb januárban jutott el hozzájuk segélyszállítmány, előtte pedig tavaly novemberben.

További száz kamion készül útnak indulni Damaszkuszból más ostromgyűrűbe zárt településekre – közölte a Vörös Félhold Társasága, a Vöröskereszt társszervezete. Ezek között vannak olyanok, amelyeket a felkelők, másokat a hadsereg zárt körbe.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) kedden jelentette be, hogy Damaszkusz hozzájárult segélykonvojok indításához hét, ostrom alatt álló területre. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja Valíd Moallem szíriai külügyminiszterrel egyeztetett kedden Damaszkuszban a fegyvernyugvás megteremtéséről, a genfi béketárgyalások folytatásáról, valamint arról, hogy a humanitárius segélyszervezetek hozzáférhessenek a szíriai hadsereg és a felkelőcsoportok által ostromlott területekhez.

A Vörös Félhold információi szerint szerdán konvoj indul a felkelők által ostromlott Fúa és Kefraja észak-szíriai településekhez is.

Nyitóképünk illusztráció. (Europress)

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik