Külföld

Obama bólintott, amerikai gyár épül Kubában

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 16. 05:44

Az Obama-kormányzat hétfőn megadta két amerikai mérnöknek az engedélyt, hogy traktor-összeszerelő üzemet építsen Kubában.

Több mint fél évszázados szünet után engedélyezte az amerikai kormány, hogy amerikai vállalkozók Kubában tevékenykedjenek. Két alabamai szoftverfejlesztő mérnök kapott engedélyt arra, hogy traktor-összeszerelő üzemet létesítsen a szigetországban. Az üzem várhatóan évente ezer kisebb méretű traktort szerel össze és értékesít kubai magángazdáknak.

Az engedélyt az amerikai szövetségi kincstárügyi minisztérium adta ki Horace Clemmonsnak és Saul Berenthalnak. A két vállalkozó traktorok és nehézgépek összeszerelésére alkalmas üzemet építhet meg abban a különleges gazdasági övezetben, amelyet a kubai kormány alakított ki a külföldi beruházások ösztönzésére.

Az amerikai gyár tervét kubai tisztségviselők már korábban nyilvánosan lelkesen üdvözölték, s az amerikai üzletemberek kubai partnerei pedig arról nyilatkoztak, hogy terveik szerint 2017 első negyedévében már megkezdik a termelést.

Az öt-tízmillió dolláros beruházással épülő üzem lesz az első jelentős amerikai beruházás azóta, hogy Fidel Castro 1959-ben hatalomra került és államosított több millió dollár értékű amerikai céget és magánvagyont. A lépést követően az amerikai kormányzat embargót rendelt el Kuba ellen. Barack Obama amerikai elnök és Raúl Castro kubai államfő 2014 decemberében jelentette be, hogy helyreállítják a két ország közötti diplomáciai viszonyt, és normalizálják a hosszú ideje megszakadt kétoldalú kapcsolatokat.

Obama azóta számos elnöki rendeletet hozott, amellyel szép lassan felszámolja az embargót s lehetővé teszi amerikai cégeknek és magánembereknek a kubai jelenlétet, és a kubai vezetés is egy sor bejelentést tett, amellyel könnyíteni kívánja az amerikai gazdasági jelenlétet.

Januárban bejelentették, hogy megduplázzák a nyilvánosan hozzáférhető wi-fi helyeket és néhány kubai háztartásba bevezetik a széles sávú internetet (amely egyébként Kubában még jelenleg is törvénytelen), a múlt szombaton pedig Havanna bejelentette, hogy visszaszolgáltatott az Egyesült Államoknak egy Hellfire rakétát, amelyről azt állította, hogy 2014-ben véletlenül szállították Párizsból Havannába.

Kedden a kubai közlekedési miniszter és amerikai kollégája megállapodást ír alá arról, hogy újraindulnak az első kereskedelmi repülőjáratok a két ország között.

(MTI)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Migrants and refugees walk down a railroad track towards the Hungarian border near the northern Serbian town of Horgos on August 27, 2015. As Hungary scrambles to ramp up defences on its border with Serbia, refugees continued to surge into the country in record numbers, police figures confirmed.  AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / AFP / ANDREJ ISAKOVICA menekülthullám idén eléri Szlovákiát és Csehországot
A török légierő gépei több mint húsz alkalommal megsértették a görög légteret