Nagyvilág

Miniatürizált nukleáris robbanótöltete lehet Észak-Koreának

Hamarosan képesek lesznek miniatürizált nukleáris robbanótöltetet előállítani és azt interkontinentális rakétára szerelni, ha a nemzetközi közösség nem fogad el hatékony ellenintézkedéseket, jelentette ki kedden a szöuli parlamentben a dél-koreai elnök, Pak Gun Hje.

Eljött az ideje annak, hogy alapvetően rendezzék az észak-koreai problémát. Phenjannak már nem sikerül becsapni és fenyegetni minket, tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ezentúl nem számíthat Szöul fenntartás nélküli támogatására, ahogy ez korábban történt.

Szólt arról is, hogy függetlenül az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatától, Dél-Korea döntő fontosságú intézkedéseket tesz Észak-Korea viszonylatában, amely folytatja rakéta technológiájának fejlesztését.

Minden erőnket mobilizálni kell, hogy megoldjuk az észak-koreai nukleáris kérdéskört, mondta.

A parlamenti képviselőknek azt ígérte, Dél-Korea minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy az észak-koreai vezetés tudtára adja, nukleáris-és rakétaprogramja nem szavatolja túlélését, éppen ellenkezőleg felgyorsítja bukását”.

Pak Gun Hje szólt arról, a kialakult helyzetben Szöul nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy megerősítse szövetségét az Egyesült Államokkal és Japánnal, akárcsak az együttműködést Kínával és Oroszországgal.

Észak-Korea február hetedikén nagy hatótávolságú rakétával Föld körüli pályára állított egy műholdat. A nemzetközi közösség szerint a műholdfelbocsátás csak ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát. Azt megelőzően, január hatodikán Phenjan arról számolt be, hogy sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik