Nagyvilág

Menekültek önkéntes befogadásáról tárgyalnak a törökökkel

Cserébe az illegális bevándorlás elleni fellépés növelését várják.

Csütörtökön tizenegy uniós vezető ül asztalhoz Brüsszelben a török miniszterelnökkel, hogy további menekültek önkéntes befogadásáról egyeztessenek – közölték uniós források kedden.

A tárgyalások házigazdája Werner Faymann osztrák és Angela Merkel német kancellár lesz. Részt vesz a találkozón az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker is. A tárgyalás központi témája a Törökországban élő szíriai menekültek letelepítése – közölte Mina Andreeva, az Európai Bizottság egyik szóvivője.

„A kezdeményezés célja egy önkéntes, humanitárius befogadási rendszer megvalósítása, amelynek révén a menekültek jogszerűen juthatnának el Európába, és részt vállalnánk a stratégiai partnerünkre, Törökországra nehezedő felelősségből a menekültválság kezelésében” – mondta Adreeva.

Angela Merkel még a múlt héten beszélt arról, hogy „országok egy csoportja” önként vállalná további menekültek befogadását, cserébe azért, hogy Törökország többet tegyen az illegális bevándorlás ellen.

Nikosz Kszidakisz görög külügyminiszter-helyettes közölte, hogy a tizenegy EU-s vezető azt is megvitatja, miért halad lassan annak a 160 ezer, Olaszországban és Görögországban regisztrált menekültnek a szétosztása, akik befogadásáról tavaly ősszel egyeztek meg az uniós tagállamok. A célt két év alatt kellene elérni, eddig azonban alig 500 menekültet osztottak szét a többi országban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik