Nagyvilág

Száz menekültet, köztük 22 gyereket vettek őrizetbe a török hatóságok

A török hatóságok 97 szíriai menekültet, köztük 22 gyermeket vettek őrizetbe, akik egy teherautó utánfutójában akartak átjutni a bolgár-török határon – közölte hétfőn a Novinite.com bolgár internetes portál. Az illegális határátkeléssel próbálkozó menekülteket vasárnap vették őrizetbe a Kapikule-Kapitan Andrejevo határátkelőhelyen. A teherautót egy rendőrjárőr állította meg a sofőr gyanús viselkedése miatt, aki a határátkelőhelyen sorban álló teherautók közül kiállt, majd egyenesen a vámvizsgálat felé hajtott.

A Sabah török kormánypárti napilap értesülései szerint a menekülteket Isztambulban vették fel az embercsempészek. A teherautó utánfutójában a levegőhiány miatt a fuldokló embereket az edirnei menekülteket befogadó központban szállásolták el. A teherautó sofőrjét úgyszintén őrizetbe vették, ellene embercsempészésért emelnek vádat.

Menekültstátussal rendelkezőket is elkaptak

Egy másik esetben, ugyancsak közel a bolgár határhoz egy török település mellett 31 szíriai menekültet és az őket fuvarozó sofőrt vették őrizetbe. A bulgáriai hatóságok a nap folyamán jelentették be, hogy a múlt hét elején három terrorizmussal gyanúsított menekültet vettek őrizetbe a Kapitan Andrejevo határátkelőhelyen, akik Törökországon keresztül Szíriába akartak szökni, ahol a vádak szerint az Iszlám állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezethez akartak csatlakozni – közölte a bulgár belügyminisztérium és államügyészség közös sajtótájékoztatóján.

A gyanúsítottak a hatóságok szerint szíriai állampolgárok, akik Németországban menekült státussal rendelkeznek. Németországot 2016 elején hagyták el, Bulgáriába pedig Görögországon keresztül érkeztek február elején. A hatóságok szerint meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy a gyanúsítottak az IÁ-hoz tartoznak.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik