Nagyvilág

Sikkasztással vádolják a távozó román belügyi titkosszolgálat vezetőjét

Leváltása után néhány nappal bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Nicolae Gheorghe, a belügyminisztérium titkosszolgálatának (DIPI) volt vezetője ellen, akit hivatali visszaélésben való bűnrészességgel és sikkasztással gyanúsítanak, derült ki a DNA hétfői közleményéből.

A vádhatóság szerint a DIPI államtitkári rangú vezetője és három beosztottja több mint 400 ezer lejnyi (28 millió forint) kárt okoztak a költségvetésnek, amikor a műveleti költségekre szánt keretből vásároltak felszerelést a szolgálatnak, és további 230 ezer lejes kárt, amikor a műveleti források egy részét protokollköltségekre fordították.

Dacian Ciolos miniszterelnök múlt szerdán mentette fel tisztségéből Nicolae Gheorghet és egyik helyettesét anélkül, hogy a közvélemény értesült volna menesztésük okáról. Petre Toba belügyminiszter a leváltásukról azt mondta, hogy “új lendületet” akart látni a szolgálat vezetésében.

A belügyi titkosszolgálat előtt több más állami intézmény vezetőjének szintén a DNA által megfogalmazott korrupciógyanú miatt kellett idő előtt távoznia hivatalából. Míg a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség főügyészét, a legfőbb ügyészt és az adóhatóság elnökét a korrupciógyanú nyilvános bejelentése után mondatták vagy váltották le, a DIPI esetében a román média csak feltételezni tudja, hogy a szolgálat múlt heti “lefejezése” ugyancsak a DNA-nak tulajdonítható.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik