Nagyvilág

Ha nyer az ír Munkáspárt, népszavazást tartanak az abortusztörvény enyhítéséről

abortusz (abortusz, )
abortusz (abortusz, )

Az írországi Munkáspárt, Enda Kenny miniszterelnök kormányának kisebbik koalíciós partnere választási győzelme esetén népszavazást tartana az abortuszra vonatkozó szabályok enyhítéséről – közölte Joan Burton, a Munkáspárt vezetője hétfőn. Írországban február 26-án tartanak általános választásokat.Az abortusz kérdése mind a mai napig megosztja a hagyományosan katolikus ír társadalmat. 2013-ig a terhesség művi megszakítása tilos volt Írországban. A teljes tilalom feloldásáról folytatott vitát nagyszabású utcai tüntetések kísérték a támogatók és az ellenzők részéről egyaránt. A jelenlegi ír szabályozás szerint az abortusz akkor lehetséges, ha az anya élete veszélyben forog.

A balközép ír Munkáspárt hétfőn közzétett választási kiáltványában azt ígéri: népszavazást kezdeményeznek, hogy eltöröljék az ír alkotmánynak azt a passzusát, amely az anya életével azonos módon védi a születendő magzat életét is. Ezt követően a Munkáspárt lehetővé tenné az abortuszt nemi erőszak áldozatai számára, valamint vérfertőzés esetén, vagy ha az orvosok úgy ítélik meg, hogy a magzat nem életképes. Az írek több mint 75 százaléka támogatná az abortuszt ezekben az esetekben. A teljes liberalizációt, vagyis, hogy bárki bármilyen személyes okból kérhesse a terhesség megszakítását, viszont csak a válaszadók csak 41 százaléka támogatná.

A népszerűségi mutatók szerint a konzervatív Fine Gael és a Munkáspárt koalíciója nem kapna elég szavazatot, hogy folytathassák a kormányzást, ha most lennének a választások. Az abortusz kérdése viszont mozgósíthatná a Munkáspárt liberális választóit. A konzervatív Fine Gael viszont öt tagját kizárta azért, mert 2013-ban megszavazták a teljes abortusztilalom eltörlését. Enda Kenny kormányfő most társadalmi konzultációval venné elejét a párton belüli vitáknak, valamint minden képviselő lelkiismeretére bízná, hogy végül hogyan szavaz.

Az abortusz teljes tilalmát azt követően oldotta fel az ír parlament, hogy 2012 őszén egy írországi kórházban azért halt meg egy várandós asszony, mert mikor jelezte az orvosoknak, hogy elvetél, terhességét nem szakították meg időben, magzata meghalt, és vérmérgezést kapott.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik