Nagyvilág

Elnököt választ a Közép-afrikai Köztársaság

Megkezdődött az elnökválasztás második fordulója vasárnap reggel.

Két korábbi kormányfő, Anicet Georges Dologuélé és Faustin Archange Touadéra indul az elmúlt három évben etnikai-vallási konfliktus sújtotta, koldusszegény ország államfői posztjáért.

Az egyébként is instabil ország történetének legsúlyosabb válsága azt követően robbant ki, hogy a túlnyomórészt muszlim Séléka mozgalom megbuktatta Francois Bozizé államfőt. Válaszul a keresztény milíciák brutális kegyetlenkedéseket elkövetve nekiestek az ország muzulmán lakosságának, amely kisebbségben van. A vérontásban ezrek haltak meg, és az ország minden ötödik lakosa földönfutóvá vált.

A hírügynökségek által a helyszínen megszólaltatottak kivétel nélkül azt mondták: békét és nyugalmat szeretnének, azt várják az új vezetéstől, hogy fegyverezze le a félkatonai szervezeteket.

A decemberi első fordulóban nyolcvan százalékos volt a részvételi arány, amit elemzők úgy értékeltek, hogy a választók elutasítják a további erőszakot.

A kampányban mindkét jelölt a béke és a biztonság helyreállítását nevezte a legfontosabbnak. Dologuélé és Touadéra egyaránt keresztény.

Az ország ezzel a választással útelágazáshoz érkezett. Ez egy csodás lehetőség az újrakezdésre

– fogalmazott az ENSZ helyi békefenntartó missziójának vezetője, Parfait Onanga-Anyanga.

Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad túl nagy elvárásokat támasztani a demokrácia helyreállítása után. Az új vezetésre hatalmas feladat vár; az ország egy részét továbbra is muzulmán milíciák ellenőrzik, ahol helyre kell állítani a kormányzat ellenőrzését, újjá kell építeni a hadsereget, életet kell lehelni a tetszhalott gazdaságba, és meg kell teremteni a biztonságnak legalább a látszatát, miközben az ország tele van fegyverekkel.

A választások nem oldják meg azokat a rendszerszintű problémákat, amelyek miatt az ország válságba került

– húzta alá Lewis Mudge, a Human Rights Watch jogvédő szervezet Afrika-kutatója, hozzátéve: Banguiban olcsóbb egy kézigránát, mint egy doboz kóla.

Az AP amerikai hírügynökség kiemeli: a fővárosban kétezer, vidéken pedig, ahol “jobbára fejetlenség uralkodik”, nyolcezer kéksisakos igyekszik vigyázni a rendre.

Az elnökválasztás döntő fordulójával egy időben az általános választás első fordulóját is megismétlik, mert a korábbi voksolás eredményét szabálytalanságok miatt meg kellett semmisíteni.

Az országban pár hónapja viszonylagos béke van, és az államfőválasztás első fordulója is jelentősebb incidens nélkül zajlott. Biztonsági okokból ugyanakkor vasárnap az ország minden határátkelőjét lezártak, és nem nyithatnak ki a szórakozóhelyek és üzletek sem.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik