Nagyvilág

A keresztény emberre leselkedő három legfőbb kísértés

Ferenc pápa kimondta.

A gazdagságot, a hiúságot és a gőgöt nevezte a keresztény emberre leselkedő három legfőbb kísértésnek Ferenc pápa vasárnap a mexikói Ecatepecben bemutatott szentmise alkalmával, hangsúlyozva, hogy az igazi boldogság forrása a másokról való gondoskodás, mások méltóságának a megóvása.

A katolikus egyházfő Mexikóvárosból helikopteren érkezett az ország második legnépesebb városába, ahol rengeteg ember gyűlt össze a szentmise helyszínéül választott egyetemi negyed területén.

A pápa homíliájában arra buzdította híveit: nyissák ki szemüket, hogy lássák a világ igazságtalanságait, azt, hogy az „Isten nagy álma és terve” (hogy mindannyian az ő fiai legyünk) miként foszlik szét egy olyan társadalomban, amelyet a „kevesek” sajátítanak ki maguknak, megfosztva másokat a javaktól és a méltóságuktól.

Ferenc pápa három olyan kísértést nevezett meg, amellyel szerinte a keresztény embernek nap mint nap meg kellene küzdenie, s amely megpróbálja tönkretenni azt az igazságot, amelynek megőrzésére eredetileg teremtetett.

Az első ilyen kísértés a gazdagság,

az a vágy, hogy az ember csak magának akarjon felhalmozni mindenkinek járó javakat, s hogy kenyerét mások verítéke, szenvedése és keserűsége által szerezze meg.

A hiúság olyan hamis tekintélyre való törekvés, amely mások lekicsinylésén alapul, lényege pedig az, hogy valaki elkeseredetten törekszik akár öt percig tartó hírnévre, olyanra, amely ugyanakkor nem ad teret mások hírneve számára.

A gőg a katolikus egyházfő szerint nem más, mint törekvés arra, hogy valaki felsőbbrendűnek tartsa magát, úgy érezve, hogy ő nem osztozhat az „egyszerű halandók” sorsában, és nap mint nap úgy imádkozik a Mindenhatóhoz: „Köszönöm, uram, hogy hogy nem olyannak teremtettél, mint amilyenek ők!”.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

Ez a három kísértés megpróbálja lealacsonyítani, tönkretenni az embert, megfosztani az örömtől és a frissességtől az evangéliumot – mondta a pápa. Arra ösztönözte a hívőket, hogy saját lelkükben adjanak számot, mennyire engedtek ezeknek a kísértéseknek, és hogy mennyire hiszik azt, hogy a másokkal való törődés, a mások megélhetésére, méltóságára való odafigyelés az öröm és a remény forrása lehet.

„Jézust választottuk, nem az ördögöt, az ő nyomdokain kívánunk haladni, de tudjuk, hogy ez nem könnyű” – állapította meg Ferenc pápa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik