Nagyvilág

A holland külügyminiszter nekiment a határt lezáró országoknak

Bírálta vasárnap Bert Koenders, az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia külügyminisztere azt, hogy Ausztria korábban arra szólította fel Macedóniát, szükség esetén készüljön fel görögországi határa teljes lezárására.

A Szkopjében tartózkodó Koenders úgy vélte, a határ lezárásánál sokkal fontosabb a “hatékony ellenőrzés”.
Ausztria pénteken szólította fel Macedóniát arra, készüljön fel a migránsok áradatának “teljes” megállítására Görögország felől, és arra figyelmeztetett, hogy hónapokon belül az osztrák hatóságok is ezt teszik majd a saját határaikon.

“Nagyon valószínű, hogy a következő hónapokban Ausztria eléri befogadóképességének maximumát, ezért meg kell állítania a migránsokat a határain. Tehát Macedóniának is fel kell készülnie arra, hogy ugyanezt megtegye a saját határain” – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szkopjei látogatásán a vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint. Hozzátette, hogy az osztrák lépés hatással lesz Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia további intézkedéseire is.

A holland diplomácia vezetője azt mondta, az érintett EU-tagállamoknak együtt kellene működniük. Szerinte Amszterdam Ausztriával, Macedóniával és Görögországgal közösen dolgozik egy “hatékony megoldáson”, hogy elkerüljék az egyoldalú intézkedéseket.

Koenders úgy vélte, elkerülhető a dominóeffektus és egy ellenőrizhetetlen helyzet kialakulása is. A külügyminiszter rámutatott, az EU-tagországoknak fokozott védelemben kell részesíteniük a menekültek legsebezhetőbb csoportjait, vagyis a nőket és a gyerekeket.

Koenders vasárnap ellátogatott a macedóniai határvárosba, Gyevgyelijába, és a nap folyamán Görögországba utazik, ahol Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel folytat megbeszéléseket.

Sokan úgy vélik, hogy dominóhatást váltana ki, ha a térség valamelyik állama lezárná határait a menekültek elől, hiszen egy ilyen forgatókönyv esetén valószínűleg a szomszédos országok is így tennének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik