Nagyvilág

Útblokádot állítottak ukránok az orosz kamionosoknak Kárpátalján

Határidő nélküli útblokádot létesítettek orosz teherfuvarozók ellen ukrán szélsőségesek Vereckén.

Az orosz teherfuvarozók elleni útblokádot csütörtök este kezdeményezték a Jobboldali Szektorhoz (PSZ) tartozó félkatonai Karpatszka Szics (Kárpáti Ostor), a Pobratimi Ukrajini (Ukrán Bajtársi Szövetség) és az Ajdar önkéntes zászlóalj helyi aktivistái.

Tarasz Deak, a Karpatszka Szics parancsnoka bejelentette, hogy akciójukat addig folytatják, amíg “a Kárpátalja megyei államhatalom nem nyilvánítja az orosz megszállókat agresszoroknak, Ukrajnában nem tiltják be az orosz vállalatok tevékenységét, és nem szüntetik be az az Oroszországgal folytatott kereskedelmet” – adta hírül a Mukachevo.net munkácsi hírportál, amely szerint huszonnégy óra alatt az Európai Unióba tartó mintegy 70 orosz kamiont fordítottak vissza a Vereckei-hágón található Alsóvereckéről.

A 112.ua ukrán hírportál a fejleményekről beszámolva emlékeztetett, hogy február 1-jétől felfüggesztették a teherszállítást Lengyelország és Oroszország között, ezért az orosz teherautók Ukrajna területén keresztül haladtak át magyarországi és szlovákiai úti céljaik felé. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Natalja Mikolszkaja, az ukrán gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszterhelyettes közölte, hogy országa nem fogja akadályozni az orosz termékek átszállítását a területén. Hírforrások szerint az orosz teherautók Fehéroroszországból léptek be Ukrajnába.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik