Nagyvilág

Rendkívül kreatív módon akart drogot csempészni Japán főszigetére a jakuza

yakuza (Array)
yakuza (Array)

Homokzsákokban akart száz kilogrammnyi pszichoaktív szert becsempészni a japán főszigetre, Kjúsúra egy banda, amelynek négy tagját a japán rendőrségnek sikerült őrizetbe vennie egy komphajón – jelentették be pénteken hivatalosan. A lefoglalt kábítószer utcai értéke 62 millió dollárnak (17 milliárd forintnak) megfelelő.

A drogot egy csempészhajó előzőleg egy Kjúsúhoz közeli kis szigetre vitte. A szóban forgó négy ember feladata az volt, hogy a kis szigetről egy gépkocsival kompon a főszigetre szállítsa a tíz homokzsákba rakott árut. A gyanúsítottakat a kagosimai kikötőben vették őrizetbe. A négy között van a 49 éves Tanaka Hirotaka, aki kapcsolatban áll a japán szervezett alvilág, a jakuza egyik csoportjával, a Kobe-Jamagucsigumival.

Japánban a jakuza gyakorlatilag törvényileg szabályozott keretek között működik: a kormány hivatalosan 22 “erőszakszervezetet” tart számon, amelyek nagy része hivatalos, bejelentett irodákkal is rendelkezik. A bűnszervezetek erősen érintettek az építőiparban és az ingatlanpiacon, emellett a hagyományos alvilági ügyletekkel, többek között zsarolással, “védelmi pénz” szedésével, emberkereskedelemmel, szerencsejátékkal és prostitúcióval is foglalkoznak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik