Külföld

Rakétákat kaptak a szír felkelők

24.hu
24.hu

2016. 02. 12. 21:54

Repülők elleni rakétákat szeretnének a szír felkelők, hogy leszedjék az orosz gépeket, de a mostani Gradokkal is elégedettek.
Korábban a témában:

Grad rakétákat kaptak külföldi támogatóiktól a szíriai ellenzéki fegyveresek az északnyugati Aleppó tartományban zajló harcokhoz – közölték a felkelőcsoportok parancsnokai a Reutersszel pénteken. Az egyik vezető azt mondta, hogy a föld-föld rakéták – amiket az utóbbi napokban kaptak – “kiváló hozzáadott tűzerőnek bizonyulnak” számukra.

Az orosz légierő támogatásával bíró szír kormányerők ellen harcoló csoportok egy másik parancsnoka azt mondta, hogy a rakétákkal a kormánycsapatok frontvonalon túli állásait is lövik, tehát kiterjesztik a támadások hatótávolságát. Egy másik parancsnok elmondta, hogy már korábban is kaptak Grad rakétákat, de “csekély” mennyiségben. A Reuters beszámolójából nem derül ki, hogy a felkelők sorozatvetőket is kaptak-e, vagy csak lőszert.

A jelentés szerint a Bassár el-Aszad szír elnök kormánya ellen harcoló csoportok külföldi támogatói – köztük Törökország és Szaúd-Arábia – az átvilágított felkelőket fegyverekkel látják el törökországi hadműveleti parancsnokságokon keresztül. Egyes mérsékelt ellenzéki fegyveresek katonai kiképzésben is részesültek a CIA felügyelete mellett.

Aleppó északi részein heves harcok folynak a kormánycsapatok és a lázadók között. A kormányhadsereget támogató orosz légierő fokozott ütemben hajt végre légicsapásokat. A felkelők légvédelmi fegyvereket is kértek támogatóiktól, hogy fel tudják venni a harcot a levegőből csapást mérő orosz gépekkel, de eddig nem kaptak föld-levegő rakétákat.

Az Aleppóban zajló orosz bombázások már több tízezer embert kényszerítettek arra, hogy a török határra meneküljön. Az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián tartózkodó Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Oroszországot vádolta a török határt fenyegető menekülthullám okozásával, és közölte, hogy az orosz gépek az iskolákat és a kórházakat sem kímélik aleppói támadásaikban – írja az MTI.

Kommentek

Rescue personnel bring down a Vietnamese national, identified as 28-year old Chen Mei-Jih, to safety after she was extracted from the rubble at the Wei-Kuan complex which collapsed in the 6.4 magnitude earthquake, in the southern Taiwanese city of Tainan on February 8, 2016. Two survivors were on February 8 rescued from the rubble of an apartment complex in Taiwan felled by an earthquake, after being trapped for more than 50 hours. AFP PHOTO / Sam Yeh / AFP / SAM YEHTajvani földrengés: 110 felett a halottak száma
Zika-vírus: a brazil hadsereg csapást mér a szúnyogokra