Nagyvilág

Putyin épp most nyer meg egy gusztustalan háborút Amerikával szemben

Mostanában furcsa reneszánszát éli Oroszország, mint birodalom. Egyszerre térdel a földön, és nyer meg küföldön háborúkat. Arról már korábban írtunk, hogy Vlagyimir Putyin éppen azzal van elfoglalva, hogy az oroszok arcát visszaépítgesse nyugaton. Egész sikeres is benne.

Oroszországot nagyon megviselték a szankciók, amelyeket az ukrán konfliktus miatt szabott ki rá több nyugati ország. Valószínűleg önmagában ezekkel a szankciókkal nem lehett volna ekkorát ütni, de a durván zuhanó olajárakkal együtt – Oroszország máig nem tudott felmutatni semmit, amit az olajon kívül jelentős tételben tudna exportálni – odacsaptak az orosz gazdaságnak.

Annyira, hogy azt még Putyin népszerűsége is megérezheti.

Volt már egy olyan orosz választás, ahol Putyin kevésbé volt népszerű, mint szerette volna. Ekkor talált rá arra a birodalmi, nacionalista, autoriter vonalra, amit máig igen sikeresen visz. Szóval az oroszok egyszerre sunyulnak, és próbálnak meg nyugaton komolyanvehető partnernek tűnni.

Ugorjunk kicsit át egy másik helyszínre, Szíriába. Már többször megénekeltük, hogy a Nyugatnak ötlete sincs, mit csináljon az Iszlám Állammal, a szír polgárháborúval és Asszáddal. Egyszerűen nem volt olyan jelölt, aki mögé egy önmagára valamit is adó nyugati kormány be tudott volna állni.

A három harcoló fél:

  • Szíria vérengző kormánya,
  • az Iszlám Állam,
  • milliónyi apró szabadcsapat, köztük például iszlamistákkal

Így nehéz volt felvállalni valakinek a támogatását, mit fognak szólni a többiek a klubban?

Az oroszoknak nem voltak ilyen aggályaik. Beálltak az egyetlen olyan fél mögé, akivel meg lehet nyerni ezt a konfliktust. És végül valószínűleg Putyin fogja eldönteni ezt az egész harcot Asszád javára.

Senki sem gondolta volna, hogy Bassár el-Asszád ennyi ideig fogja húzni Szíria élén. Oké, ez a Szíria már nem az a Szíria, a kormányerők kezén lévő területek az országnak körülbelül a harmadát jelentik.

Viszont a szír kormánynak több mindene megvolt, amivel meg tudja nyerni ezt a konfliktust:

  • legitim igénye az irányításra, hiszen Asszád mégiscsak Szíria elnöke,
  • hadserege,
  • erős szövetségesei, mint Irán és Oroszország,
  • valamint a közel-kelet leghatékonyabb és legijesztőbb terrorszervezete, a Hezbollah, mint katonai segítség

De nem ezek döntik el végül a meccset, hanem Oroszország légiereje.

Az, hogy az elmúlt pár hónapban az oroszok gyakorlatilag szünet nélkül ütötték a független felkelőket, miközben azt mondták, hogy az Iszlám Állam ellen harcolni mentek oda, végleg megfordította az erőviszonyokat.

Emellett pedig a kurdok, az egyetlen olyan csoport, akik mellé a Nyugat is be tudott volna állni, már azon kívül, hogy egyébként a nagy kurd szervezetek hivatalosan nyugaton is terrorszervezetnek számítanak, na, szóval ezek a kurdok egyre rosszabb helyzetben vannak. Az Iszlám Állam és Asszád egyik oldalról ütik őket, miközben az egyre nyíltabban kurdellenes Törökország a másikról.

Minden Aleppón múlik

Szíria legnagyobb városa volt az Asszád elleni felkelés jelképe 2011-ben. Most az oroszok lövik éppen rommá, miközben iráni katonák segítik az Asszád rezsimet abban, hogy

konkrétan népirtást kövessenek el, miközben a nyugat tétlenül nézi őket.

Elég vicces, hogy Oroszország még mindig ragaszkodik ahhoz, hogy ők az Iszlám Állam ellen mentek harcolni Szíriába, miközben pont azt a várost bombázzák, ahonnan csak a felkelők tudták elkergetni az Iszlám Államot. Aleppóban épp az történik, ami húsz éve Szarajevóban történt.

Ha a város elesik, a szír felkelésnek vége.

Akkor már tényleg csak két oldal marad, Asszád, és az Iszlám Állam. Miközben menekültek százezrei indulnak majd el Európa felé. Hagyjuk a jövő időt, már el is indultak. Aleppó ostromának kezdete óta hetvenezer ember menekült el a török határ felé.

Csütörtökön összeülnek az oroszok, az amerikaiak és a többi, náluk jóval marginálisabb játékos, hogy az orosz békejavaslatról tárgyaljanak Münchenben. Az orosz háborúnál csak az orosz béke tűnik ijesztőbbnek, mégis lehet, hogy azzal nyernének a legtöbbet a szírek, ha egy kicsit mindenki letenné a fegyvert.

Szíria az elmúlt másfél évben szörnyű hely volt. Most viszont ennél sokkal rosszabb lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik