Nagyvilág

Dán imám: el kell fogadni a gyerekházasságokat

Így is elég nagy a feszültség a menekülttáborokban, ráadásul az iszlám kultúra része, hogy kislányokat kényszerítenek házasságra férfiakkal - indokolt El-Saadi.

Különös okfejtést vitt végig Oussama El-Saadi, Aarhus városának imámja az RT szerint. Szerinte engedélyezni kéne a gyerekházasságokat, mert ez része a bevándorlók kultúrájának, ezeket más perspektívából kell megtekinteni.

“Ez egy rendkívüli humanitárius helyzet, és úgy gondolom, törődni kéne ezekkel a családokkal” – mondta El-Saadi, aki szerint hiába idősebbek kétszeresen a férjek a feleségüknél, ők már felépítettek egy családot, ezt el kéne fogadni.

Saját lányát nem engedné

Azzal is indokolt, hogy a menekülttáborokban sok a feszültség és bizonytalanság, azonban ha egy lány férjhez megy, nem fogják bántani. Hozzátette, saját lányát nem engedné házasodni 18 éves koráig.

Az imám Inger Støjberg dán integrációs miniszter szavaira reagált, aki szerint elfogadhatatlan, hogy a dán menekültügyi rendszerben vannak olyan kiskorúak, akik házasok. Azt mondta, Dániának lépnie kell és biztosítania, hogy kiskorú gyerekeket ne kényszerítsenek kapcsolatra felnőttekkel.

A norvégoknál is vannak

A minisztérium szerint jelenleg 27 olyan pár él a menekültközpontokban, akik egyik tagja gyerek. Norvégia azt közölte, hogy náluk 61 ez a szám, a legfiatalabb közülük 11 éves.

Hat hónapja közölt az ENSZ egy jelentést, hogy a Jordániában élő szír menekültek közti hasonló kényszerházasságok sérülékennyé, bánthatóbbá, szegényebbé és betegebbé teszik a kislányokat. A fő gond, hogy hiányzik a gyermekvédelem, továbbra is élnek az ó tradíciók, de sokszor épp az otthoni erőszak elől menekülnek el így gyerekek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik