Külföld

Csalódtak a menekültek Finnországban

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 12. 17:39

Sok iraki családi okokkal, a hideg időjárással, illetve csalódottságukkal indokolta, hogy miért  tér inkább haza.

Több ezer iraki menekült vonja vissza menedékjog iránti kérelmét és hagyná el Finnországot, hogy visszatérjen hazájába.

Tavaly 32 500-an kértek menedékjogot Finnországban, ami tízszerese a korábbi évekének. A finn hatóságok szerint eddig 4100 menekült vonta vissza menekültstátusz iránti kérelmét a skandináv államban, s ez a szám a következő hónapokban elérheti az 5000-et is. A kérelmezők kétharmada fiatal iraki férfi. A tömeges visszautazási szándékokra reagálva a finn hatóságok a jövő héttől kezdve légi járatokat készülnek indítani Bagdadba.

Egy finn utazási iroda vezetője elmondta, hogy naponta 15-20 repülőjegyet adnak el az iraki fővárosba induló járatokra.

Némelyek nem kedvelik az itteni kosztot, fáznak Finnországban, vagy azt érzik, hogy nem látják őket szívesen. Sok oka van (visszatérésüknek)

– mondta.

Tobias van Treeck, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) egyik illetékese hozzáfűzte, hogy menekültek beszámolói szerint a finnországi körülmények és a hosszadalmas menekültügyi eljárás nem feleltek meg korábbi várakozásaiknak.

Az önként visszatérők közel 80 százaléka iraki. A 877 szíriaiból azonban, akik Finnországban nyújtottak be menekült státusz iránti kérelmet, hivatalos adatok szerint mindössze 22-en, míg az 5214 afgánból csak 35-en akarnak visszamenni hazájukba.

Svédországhoz és Norvégiához hasonlóan Finnország is szigorított bevándorlási politikáján, így például a keresőkorban lévő menedékkérőknek fizetés nélkül kell dolgozniuk. A gazdasági problémák és a menekültekkel kapcsolatos tapasztalatok hiánya emellett ellenséges érzelmeknek adtak tápot a lakosság körében a migránsokkal szemben.

 

Kommentek

Nehéztüzérséget vontak az oroszok a Krím határához
This picture taken on November 14, 2014 shows Oussama el-Saadi, chairman of the mosque at Grimhojvej, outside of Aarhus. Denmark's jihadist rehab: homework, football and Islam Denmark has set up special centres offering rehabilitation for would-be Syria fighters as well as those returning, but some claim the programmes trivialise extremism and want to see more prosecutions. AFP PHOTO / Bjorn Lindgren / AFP / BJORN LINDGRENDán imám: el kell fogadni a gyerekházasságokat