Nagyvilág

Vád alá helyeztek 38 embert a hongkongi zavargások résztvevői közül

Hongkongban vád alá helyeztek 38 embert zavargásban való részvétel miatt azok közül, akiket a hét eleji erőszakért, az éjszakai rombolásért felelősnek tartanak – számolt be a helyi online média csütörtökön.

Eddig 64 őrizetbe vételről érkezett jelentés, közülük egyelőre 35 férfit és 3 nőt hallgatott meg a bíróság, egyiküket, egy 15 éves fiatalkorút a többiekétől eltérő helyszínen. Amennyiben bűnösnek találják őket, 10 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak.

Ügyükben a tárgyalást áprilisig elnapolták, addig óvadék ellenében szabadlábon lehetnek. Ugyanakkor többségük számára megtiltották, hogy a hétfőről keddre virradóra történt zavargások helyszínét, a Mong Kok kerület bizonyos részeit látogassák.

A hongkongi utcai erőszak, rendbontás egyik legsúlyosabb példájaként emlegetett zavargás állítólag amiatt tört ki, hogy a rendőrség és a közegészségügyi felügyelet utcai ételárusok ellen kívánt fellépni.

A többségükben fiatalok több szeméttárolót felgyújtottak, köztéri installációkat rongáltak meg, majd a rekeszekben, dobozokban helyszínre szállíttatott téglákkal és üvegekkel a rendőrökre támadtak. Az éjszakai összetűzések után 130 embert, közöttük 90 rendőrt és öt újságírót kellett kórházakban ellátni. Jelenleg még hatan szorulnak kezelésre.

Hongkongi politikusok széles körben elítélték a történéseket, ugyanakkor egyikük, a Peking-barátnak címkézett Új Néppárt vezetője, Regina Ip azt kérte számon a biztonsági szervektől, hogy miért nem tudtak előre a megmozdulásról, s a rendőrség miért nem alkalmaz ilyen helyzetekben vízágyút. A kormányzatot arra sürgette, hogy nézzen szembe a város mélyen gyökerező problémáival.

A politikai csoportosulások ismert aktivistái közül a legtöbb a Hongkongi Bennszülöttekhez tartozik. Egyik vezetőjük, Ray Vong, a csoport Facebook-oldalán csütörtökön közzétett hangfelvételén “utolsó üzenetében” arról beszélt, hogy “jobb tisztességgel meghalni, mint dicstelenül túlélni”. Vong arra panaszkodott, hogy miközben Hongkong a szülőhelye és itt nőtt fel, mára már felismerhetetlenné vált. “Nem tudok különbséget tenni, hogy a kínai szárazföldön vagyok, vagy Hongkongban” – mondta, hangsúlyozva, hogy Hongkong a hongkongiaké.

A 22 éves fiatalember frusztrációjával indokolta, hogy ő és szövetségesei véghezvitték – mint fogalmazott – Hongkong legnagyobb zavargását 1967 óta. A városban akkor a brit gyarmati uralom ellen baloldali zavargások törtek ki, amelyeknek több mint félszáz halálos áldozatuk volt.

Sajtójelentések arról számoltak be, hogy Vong otthonát rendőrök vették körül.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik