Nagyvilág

Torta után most tojásokkal dobálták meg az orosz ellenzéki vezetőt

Szinte mindennapossá váltak Oroszországban az ellenzék egyik vezéralakja, Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök elleni támadások.

A nacionalista mozgalom aktivistái néhány tucat tojással dobták meg a gépkocsijából kiszálló Kaszjanovot, aki egy sajtókonferenciára sietett. Az épület bejárata előtt a NOD-aktivisták havat halmoztak fel, és a helyszínen a politikai szervezet zászlóit lengetve gyűlést rendeztek, olyan jelmondatokat skandálva, amelyekkel Kaszjanovot arra szólították fel, hogy hagyja el az országot.

A volt orosz miniszterelnök a meggyilkolt Borisz Nyemcov pártjának, az RPR-Parnasz tömörülésnek a társelnöke. A nap folyamán munkalátogatást tett Vlagyimirban, ahol újságírókkal készül találkozni.

Kedden tortával dobták meg egy moszkvai étteremben Kaszjanovot. Másnap pedig az esetre utalva a következő bejegyzés volt olvasható Ramzan Kadirov csecsen elnök Instagram-oldalán: “Emlékezzetek, mi történt tegnap Mihail Kaszjanovval!”

Egy héttel korábban Kadirov fenyegető videót tett közzé róla ugyancsak az Instagramon. A videón Kaszjanov egy másik ellenzékivel, Vlagyimir Kara-Murzával együtt célkeresztben látható. “Kaszjanov megérkezett Strasbourgba az orosz ellenzék pénzéért. Aki még nem érti, majd meg fogja érteni!” – állt a videóhoz csatolt feliraton.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán moszkvai sajtótájékoztatóján elítélendő cselekedetnek és huliganizmusnak nevezte a tortadobálást. Arra szólított fel, hogy senki ne keressen összefüggést a huligánok támadása és a csecsen vezetés között.

Múlt vasárnap Kadirov több olyan fényképet posztolt Instagram-oldalán, amelyek nyíltan fenyegetik az orosz ellenzéki politikusokat. A fényképmegosztó közösségi oldalon látható képeken álarcot viselve, gépfegyverrel a vállán pózol a hófedte hegycsúcsok előtt. A kép felirata a következő: “Akik még nem értették, meg fogják érteni”.

Mihail Kaszjanov 2000-2004 között volt Oroszország miniszterelnöke, előtte pedig pénzügyminiszter. Jelenleg az RPR-Parnasz nevű ellenzéki tömörülés vezetője, amelynek társelnöke volt az egy évvel ezelőtt Moszkvában meggyilkolt Borisz Nyemcov. Kaszjanov az orosz elnök, Vlagyimir Putyin ádáz bírálója, és Borisz Nyemcov is az volt. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik