Nagyvilág

Másfélezer éves húsos derelyét találtak

Az északnyugat-kínai Hszincsiangban már 1700 évvel ezelőtt fogyasztották a húsos táskákat, azt az ételféleséget, amely a kínai holdújévi vacsorának a hagyományok szerint elmaradhatatlan fogása, állítják az autonóm terület régészei.

A következetést mindössze három darab, a föld mélyéből előkerült húsos táskák maradványaiból vonták le a szakemberek. A ritka leletre Turpán város környezetében leltek, és megállapították, hogy a 220-589 között uralkodó dinasztiák időszakából valók.

A régészek további két, “fiatalabb” húsos táskát is azonosítottak. Ezek a Tang-dinasztia (618-907) idején készülhettek, szintén Turpánban. Hosszuk 5 centiméter, szélességük 1,5 centiméter és – csakúgy mint a mai konyhákban gyártottak – félhold alakúak. Az alaposabb kutatások során azt is megállapították, hogy tésztájuk búzalisztből készült, és azt hússal töltötték meg.

A szakemberek a leletek alapján igazolva látják, hogy a közép-kínai síkvidékek étkezési szokásai viszonylag gyorsan terjedtek át az ország távolabbi, nyugati vidékeire.

Recept

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás

A töltelékhez:

  • 30 dkg sertéscomb
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • frissen őrölt vegyes bors
  • majoránna
  • 1 evőkanál libazsír

“Elkészítés: A lisztet a tojásokkal, sóval és annyi vízzel, amennyit felvesz, összegyúrom, nyújtható tésztává, kicsit pihentetem.

Nekilátok a húsos tölteléknek. A hagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítom, mindkettőt apróra vágom, a húst felkockázom, sózom, borsozom. A libazsírt egy serpenyőben felhevítem, beleadom a hagymát és a fokhagymát, gyengén sózom, üvegesre párolom. Beleadom a húst, fűszerezem, felöntöm a borral, és fedő alatt, lassú tűzön puhára főzöm, ha igényli, adok még hozzá kevés bort.

Amíg a hús készül, kétfelé választom a tésztát, mindkettőt kinyújtom olyan 3-4 milliméter vastagságúra, az egyiket egy nagyobb tálcán félreteszem, a másikat a deszkán hagyom.

Elkészült a húsom, lehúzom a tűzről, adok bele kevés tejfölt, hagyom kicsit hűlni, majd ledarálom. A darált húsos masszámból kanállal a deszkán lévő, kinyújtott tésztára adagolok egy-egy halmot, egymástól olyan 5-6 centis távolságra, függőlegesen és vízszintesen egyaránt. Amikor kész vagyok, ráborítom a másik kinyújtott tésztámat, a húshalmok körül kézzel összenyomkodom, derelyevágóval rombusz alakúra vágom.

Az így kapott derelyéket, bő sós, olajos, forrásban lévő vízben kifőzöm.

Tejföllel meglocsolva, reszelt sajttal meghintve azonnal tálalom.”

Recept: innen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik